Jan Přeučil: Vždy je čas na to, abychom ženě řekli, že jí to sluší

25. květen 2021

Herec, moderátor a učitel rétoriky Jan Přeučil je opravdovým mistrem slova a humoru. To mohou potvrdit i posluchači pořadu Humoriáda, kde je častým hostem. S humorem bere také různé přezdívky, které během své dlouhé kariéry od kolegů dostal.

Jan Přeučil je mezi kolegy nejvíce známý jako „Přeučka“. Jiní mu zase říkají „Johny Spray“, což je přezdívka, kterou dostal od Jiřího Bartošky.

„Přeučka“ je známý tím, že musí mít vždy a za každých okolností připravený stolek, na kterém jsou líčidla, utěrky, kapesníčky, pudr a další propriety. „Jednou, když jsme jeli hrát s kolegy do zahraničí, tak jsme se na francouzské straně kanálu La Manche dívali na jeřáb, přepravující velké kontejnery. Kolegové se na mě podívali a řekli: ‚ A hele, právě nakládají Přeučilova líčidla.‘“

„Přeučko“ Janu Přeučilovi říkají i jeho studenti, staví se k nim totiž jako jejich budoucí kolega. Moc ho potěšilo, když před lety, při natáčení detektivky, za ním běžela Ivana Chýlková a volala: „Pane profesore Přeučko“.

Humoriádník Jan Přeučil

Patrik Rozehnal a Jan Přeučil na brněnské Humoriádě na cestách

Jan Přeučil je častým hostem pořadu Českého rozhlasu Humoriáda. Posluchači ho mají rádi, a tak se za nimi vydal, společně s rozhlasovými kolegy, také do divadel v rámci projektu Humoriáda na cestách. Podle něj je Humoriáda v rozhlasovém studiu jiná disciplína než Humoriáda na cestách v divadelních sálech, ale každá z nich má něco do sebe. „Humor mám rád. Úsměv a humor jsou kartáčem života, jenom anekdoty vyprávět neumím,“ směje se Jan Přeučil.

Kromě humoru je pro Jana Přeučila typický i jeho šarm, bezchybné oblékání a chování. Byl dokonce dekorován na profesionálního gentlemana: „Gentlemanství mám vštípené od svého tatínka, který byl osobním přítelem Jana Masaryka. Dalším takovým vzorem byl pro mě Radovan Lukavský. Bohužel mě moc mrzí propad dnešní společnosti v chování k ženám. Je to taková citová vyprahlost dnešní společnosti, chybí zde slušnost a ohleduplnost. Vždyť přece je vždy dost času na to, abychom řekli ženě, že jí to sluší,“ říká Jan Přeučil.

Setkání s Václavem Havlem

Jan Přeučil byl několik let také šéfem činohry Divadla Na zábradlí, kde se seznámil s Václavem Havlem. Bylo to při zkoušce představení Jiřího Srnce, kde herci právě četli povídky. „Vznesl jsem dotaz, zda by na nás nemohlo svítit oranžové světlo.

A ozvalo se: ‚Máme tady jenom jediné světlo, a to je červené.´ Byl to právě Václav Havel, který tam dělal technika,“ vzpomíná Jan Přeučil.

„To bylo tenkrát první setkání, no a to naše poslední, to bylo takové trochu zvláštní. Václav stál sám u sklenky vína a já jsem se ho zeptal, jak se má. Václav Havel odpověděl: ‚Kdybys věděl, co já mám nepřátel. To si ani neumíš uvědomit,‘“ dodává Jan Přeučil.

„Slovo je síla a člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo. Myslím si, že lidé by měli umět kvalitně hovořit,“ říká Přeučil, který umění mluvit vyučuje.

Jak svým seminářům Jan Přeučil říká a co je pro dobrou mluvu důležité si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio