Jan Fingerland: Plánem Mayové je žádný plán nemít

22. leden 2019

Co dělá Brita Britem? Podle jednoho výzkumu je to zdvořilost, úcta k tradicím, smysl pro humor a údajně i špatné zuby.

Na prvním místě je ale vytrvalost. Projev britské premiérky ukázal, že dobrého má být pomálu.

Jan Fingerland: Začarované království Velké Británie

Brexit

Velká Británie začala trochu připomínat začarované království, kde se přes noc vše změnilo – a to k horšímu.

Jako kdyby si Theresa Mayová řekla, že neochvějné odhodlání prosadit svou je plánem samo o sobě. Tak to přinejmenším vypadalo, když v pondělí hovořila před poslanci Dolní sněmovny o svém dalším postupu.

Skoro jako kdyby usnula někdy v prosinci dlouhým osvěžujícím spánkem a šťastně zaspala mnoho týdnů posledního vývoje, včetně faktu, že sama jednou dohodu stáhla z obav, že jí poslanci odmítnou, a když jí nakonec předložila, prohrála jí s rekordně zahanbujícím skóre. Teď předstoupila před stejné těleso, aby předložila totéž, tentokrát ovšem v bleděmodrém provedení.

Bleděmodrý plán

Luboš Palata: Británii jsme z EU vyhnali my Východoevropané

Brexit

Není to samozřejmě tak, že by Velká Británie odcházela z Evropské unie jen kvůli rozšíření na východ. Ale je to zcela určitě jeden z hlavních důvodů.

Její pondělní projev v zásadě řekl tři věci. Zaprvé, Mayová i nadále hodlá prosazovat výhradně výsledky prvního referenda, tedy mimo jiné nepřipustit druhé referendum. Za druhé, jedinou cestou vpřed je již vyjednaná dohoda, nanejvýš její úpravy a dodatky, motivované vnitropolitickými ohledy.

Protentokrát slíbila, že bude pružnější a bude poslancům více naslouchat, což mimo jiné zároveň znamená, že rozhodně nepřipustí, aby se iniciativy chopili sami poslanci.

A za třetí, své místo nepřipustí ani žádnému konkurentovi ve straně, natož pak třeba vůdci opozičních labouristů Corbynovi po eventuálních předčasných volbách.

Jan Klesla: Kam bankéř nemůže, nastrčí Mayovou?

Theresa Mayová

Brexit dnes sice vypadá jako chaos a naprostá katastrofa, pořád ale existuje překvapivě velká šance, že Británie a její ekonomika vyvázne bez větších škod.

Potíž je, že bleděmodrý plán nemá velké šance. Její postavení se oproti dřívějšku dále zhoršilo. Jestliže neuspěla, když měla silnější postavení a čisté konto, není jasné, proč by měla uspět po opakovaných porážkách – na její straně bude jen všeobecná rostoucí obava z rozvratu.

Mayová musí bojovat vně i uvnitř Británie. Je možné si představit, že Evropská unie jí umožní spíše psychologická vítězství ve věcech, jako jsou záruky pro irskou hranici. Úskalí této cesty ukázal pondělní návrh polského mistra zahraničí Jacka Czaputowicze, který vstřícně navrhl časově omezit irskou pojistku na pět let. To ovšem okamžitě odmítlo Irsko.

Odhodlaně proti zdi

Ondřej Konrád: Mayová asi není železná, ale dost houževnatá

Britská premiérka Theresa Mayová

Je to jako s tím slavným nerozmotatelným uzlem antického krále Gordia. Akorát zatím ani vidu ani slechu po nějakém Alexandrovi nebo Alexandře s mečem v ruce. A že by někoho tak přímočarého Británie momentálně potřebovala jako sůl.

Mayová ovšem potřebuje prosadit svou cestu především doma, kde čelí velmi rozmanitým požadavkům. Například předseda labouristů žádá, aby Mayová jasně vyloučila možnost tvrdého brexitu – v čemž ona vidí de facto odložení odchodu a záruku tohoto druhu odmítá.

Labouristé nebojují ani za setrvání a chtějí, aby Mayová, která právě vyvádí Británii ze sdružení volného pohybu práce a zboží, teď dojednala volný přístup pro britské zboží na evropský trh. A část labouristů volá po odkladu brexitu, pokud se v únoru nepodaří prosadit novou dohodu.

V téže chvíli se část konzervativců chystá dostat Británii z EU i za cenu, že nebude dojednáno nic a skutečnost, že se Mayová škvaří ve vlastní šťávě, mohou vnímat jako cestu k tomuto cíli. Neboli britská politika připomíná bajku o tom, jak každé zvíře táhlo vozík jiným směrem, takže nakonec nikdo nejel nikam.

Jan Fingerland

Mayová možná právě proto věří, že bude-li kráčet pevným krokem vpřed, uprostřed všeobecné vřavy a bezkoncepčnosti, zachrání zemi před chaosem. Možná ale žádné „vpřed“ neexistuje a Theresa Mayová svým postupem přibližuje jednu z variant, kterým se chce vyhnout: totiž tvrdý brexit nebo nové referendum, včetně možnosti, že tentokrát budou lidé hlasovat jinak.

Spustit audio