Jaká je budoucnost praskajících domů v Hodoníně? Město chce investovat do geologického průzkumu

31. červenec 2018

Pod hodonínským sídlištěm Bažantnice je nestabilní podloží a praskají tam kvůli tomu domy. Problémy se objevily i u objektů, které už stavbaři v minulosti staticky zajistili. Vedení města si proto nechá zhruba za milion korun zpracovat geologický průzkum celé oblasti.

Lubomír Řičica žije na sídlišti Bažantnice už 30 let. Domu, ve kterém žije, tady lidé říkají Dům hrůzy. Několikrát zkoušel praskliny ve zdech opravovat i sám. Objevují se v pokojích v bytě a také zvnějšku budovy. "Omítka částečně opadává, myslím si, že je to neopravitelné. Spravíte to a za rok, za dva je to to stejné, co bylo,“ komentuje stav Řičica.

Stěhovat pryč se ale nechce. V lokalitě, kde žije pět tisíc lidí, už museli stavbaři opravit dvacet šest domů a další praskliny pořád přibývají. Nejvýraznější problémy jsou teď na třech budovách. „Mnohé domy byly už v minulosti svázány železnými konstrukcemi, zabezpečovány betonovou cestou pomocí různé injektáže, nicméně začaly se hýbat,“ popisuje místostarosta Jiří Janda.

Na stav domů si obyvatelé dlouhodobě stěžují

Příčinu vidí radnice v přírodních zlomech podloží, způsobených činností Vídeňské pánve. Podle Vladislava Horáka z Ústavu geotechniky Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně můžou praskliny vznikat i v důsledku dlouhodobého sucha. Nehrozí však, že by domy spadly. 

Na hodonínském sídlišti muselo být opraveno už dvacetšest domů

Radnice problém řeší dlouhodobě, poslední geologický průzkum podloží je z roku 2007. Podle současného vedení města byl ale nedostatečný, a zaplatí proto nový průzkum celé padesátihektarové oblasti.

V případě, že průzkum potvrdí, že se problém týká celé oblasti, bude ji možné zařadit mezi území s geotechnickým rizikem. Díky tomu by pak město mohlo snáz žádat o dotace na statické zabezpečení poškozených domů.

Spustit audio

Související