Jak vznikli legendární Kale? S malou pomocí Zuzany Navarové

31. březen 2020

Skupina Kale je jednou z nejznámějších romských kapel u nás. Její nejslavnější éra bezesporu přišla v době, kdy vystupovali se zpěvačkou Věrou Bílou. Jak na úspěch vzpomínají její členové?

Věra Bílá milovala tradiční romskou hudbu. Její domovská kapela, skupina Kale, vznikla v 80. letech. Muzikanty dohromady svedla láska k hudbě – velmi je tehdy ovlivnila britská skupina Beatles, a to nejen hudebně, ale i zpěvem.

Skupina Kale ve studiu Českého rozhlasu

Impuls pro založení kapely přišel od legendární zpěvačky Zuzany Navarové. O osudu vznikající kapely se pak rozhodovalo u Věry Bílé doma - nově vznikající skupinu si přišla poslechnout samá známá jména – již zmíněná Zuzana Navarová, tehdejší ředitel BMI Jaroš a zpěvák Petr Muk. Kale uspělo. Ani ne za rok vznikla první deska s názvem Rompop a uskupení vyrazilo na svůj první velký koncert, do Francie.

Kale nevystupovali vždy jen s Věrou Bílou. Úspěch slavili na domácí i zahraniční scéně. Nejen na své začátky přišli s do studia zavzpomínat Milan Kurej, Emil Miko Pupa, Jan Dužda st. a Emil Miko.

autor: Dušan Vágai