Jak se žije v podzámčí: Frýdlant není pro mladé dost „sexy“, nevracejí se nám, žehrá starosta Dan Ramzer

Frýdlant je městem, kde skoro z každé uličky dýchne historie, kterou podtrhuje proslulý hrad a zámek. Co dělá radost i starost tamním obyvatelům, i jak vedení města řeší akutní nedostatek praktických lékařů a stomatologů, jsme se ptali starosty Dana Ramzera.

Čtěte také

Frýdlant to není jen majestátní státní hrad a zámek, který kdysi patřil Albrechtu z Valdštejna, a který v roce 1801 tehdejší majitelé, rod Clam-Gallasovů, zpřístupnili veřejnosti.

Město Frýdlant pod ním je podle svého starosty Dana Ramzera (ODS) velice krásné město s bohatou historií. „Frýdlant byl na břehu řeky Smědé založen kolem 10. století, má tedy dlouhou historii. A zatímco například Liberec býval takovým ‚nesystematickým shlukem osad‘, Frýdlant je bývalým centrem kraje, tam bývalo panství. I teď je obcí s rozšířenou působností, takže takovým centrem Frýdlantska,“ říká hrdě.

„Kromě zámku a hradu máme nádhernou radnici, opravené centrum města, krásný park, chystáme autokemp; Frýdlant je bohatý kulturou, máme městské kino, pravidelné kulturní pořady, školy, střední školy… Jsem hluboce přesvědčený, že Frýdlant je velice krásné místo k životu,“ dodává starosta.

Jako každé město, má i Frýdlant své starosti. Nejen město Frýdlant, ale celý Frýdlantský výběžek se potýká s nedostatkem lékařů primární péče, tedy hlavně zubařů a pediatrů. „Před 14 dny jsem se kvůli tomu setkal s panem ministrem Válkem, který mi do hlavy dal nějaké nápady. Tak uvidíme, zda se podaří některé zrealizovat,“ prozrazuje Dan Ramzer, jak se problémy snaží řešit.

V příhraničních oblastech také bývaly problémy se nezaměstnaností. „S ohledem na to, že letos budu v komunální politice 30 let, tak pamatuju doby, kdy to bylo těžké. Teď je to tak, že chce pracovat, práci najde. Ve Frýdlantě vznikla před třemi lety úplně nová fabrika, tam je pracovních míst dost,“ myslí si starosta města.

„Pořád ale vnímám jako problém velký odliv lidí z Frýdlantská do průmyslových zón. A také to, že když takto odjíždí mladí lidé, třeba do Mladé Boleslavi, tak zvažují, proč vlastně mají ve Frýdlantě bydlet, jestli není pohodlnější žít tam, kde člověk pracuje. Bohužel, je to tak, že Frýdlant a Frýdlantsko není pro mladé lidi sexy. Moc se nám nevracejí ani ze středních nebo vysokých škol,“ posteskl si.

Věcí, které starostu těší, je ale ve městě víc. „Je to aktivní město, plné aktivních lidí, kteří se dokážou postarat sami o sebe, sportovci se dokáží postarat o sportoviště, je u nás spousta spolků, které žijí svým vlastním životem, a jsem moc rád, že je můžeme podporovat. Je u nás spousta majitelů nemovitostí v památkové zóně nebo v ochranném pásmu hradu a zámku, pro které máme program podpory, pokud si je chtějí opravit,“ vypočítává.

Frýdlant je také zvláštní tím, že je tam vždy o něco „lepší“ počasí, než ve zbytku Libereckého kraje. Jak tohle starosta města Dan Ramzer vysvětluje? Co ještě ve městě chystají opravovat a budovat? A co chystají na Velikonoce? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související