Novorenesanční obřadní síň frýdlantské radnice rozzáří obnovená historická výmalba

5. prosinec 2023 10:06

Jednou z dominant Frýdlantu je novorenesanční radnice z roku 1896 postavená podle projektu vídeňského architekta Franze Neumanna, který navrhl i radnici v Liberci. Nepřekvapí proto, že obě budovy mají podobnou výmalbu. Nástěnné malby v obřadní síni ve Frýdlantu už ale byly v havarijním stavu.

Nástěnné malby v obřadní síni frýdlantské radnice procházejí náročnou obnovou. Kvůli vlhkosti jsou značně poničené. V minulosti byla navíc původní historická malba přemalovaná, a kvůli nestálému klimatu se část výzdoby začala odlupovat od původního podkladu.

„Je to víc než 20 let, co se obřadní síň radnice rekonstruovala, to jsme restaurovali celý strop. Teď se povedlo vytvořit stálé klima a díky tomu jsme se mohli pustit do opravy malby,“ řekl redaktorce Janě Pavlíčkové starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS.

Protože chtěla vědět víc, vyšplhala po žebříku na lešení za restaurátorem Zdeňkem Novotným, který momentálně pracuje ve výšce 5 metrů. „Teď tady čistím ty nástěnné malby, byly z padesáti procent odstálé od podkladu, od omítky, bylo potřeba nejdřív je injektážní metodou upevnit,“ popsal restaurátor.

Co je dalšího potřeba opravit a jak se malba na stropě obřadní síně frýdlantské radnice restauruje? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související