Jak připravit flank steak, aby se rozpadal na jazyku

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji z části spodního šálu. Říká se mu zrcátko a lze ho používat v mnoha jídlech. Můžete ho připravovat na grilu i na pánvi nebo jej můžete podávat dušený. Steak je nejlepší, když má jasně červenou barvu.

Flank steak připravíte velmi rychle a jednoduše. Základem je samozřejmě kvalitní vyzrálé hovězí maso, které zraje alespoň 4 – 6 týdnů. Pokud se vám povede takový kousek sehnat, pak věřte, že dál už potřebujete pouze sůl a pepř. Cokoliv dalšího by jen přebíjelo výtečnou chuť kvalitního masa.

Postup přípravy je velice jednoduchý. Rozpalte gril nebo pánev (správnou teplotu poznáte tak, že se z ní začne kouřit). Maso na rozpálenou plochu položte a nechte péct. Na pánev už není třeba dávat žádný olej. Pěkně na sucho nechte flank steak pracovat.

Čtěte také

Aby bylo maso co nejkřehčí, opéká se nejčastěji do varianty medium. Maso proto obraťte na druhou stranu již po cca 3 - 4 minutách.

Na závěr nechte flank steak odpočinout. Můžete tak učinit třeba v troubě předehřáté na 100 stupňů, kam maso na 10 minut vložíte. Šťáva ze z jádra steaku rozloží zpět do celé struktury a flank steak zůstane krásně šťavnatý. Pak stačí dobře osolit a opepřit z obou stran. A můžete servírovat!

Aby se maso doslova rozpadalo na jazyku, je třeba krájet flank steak kolmo na svalová vlákna (podobně jako flap steak nebo hanger steak). Ideální je pracovat s ostrým nožem a pod úhlem 45 stupňů maso krájet napříč na tenké plátky. Teprve pak si budete moci plně vychutnat skvělou delikatesu.

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.