Jahodová slast

Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti – jak tomuto receptu přezdívá celá její rodina.

Peče se klasicky na plechu a podle naší posluchačky se po ní vždy doslova zapráší.

Na těsto budete potřebovat:

  • 20 dkg mletého cukru
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • hořčicovou skleničku oleje a stejné množství i vlažné vody
  • lžíci kakaa
  • 1/3 prášku do pečiva

Cukr utřeme se žloutky a postupně přidáme olej, mouku, vodu, kakao, prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků. Těsto pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut.

Na jahodovou vrstvu budete potřebovat:

  • 15 dkg mletého cukru
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 kostky tuku 
  • 1 a půl jahodového pudinku (uvařeného v půl litru vody)
  • jahody (čerstvé nebo zmražené)

Máslo a tuk vyšleháme s cukrem, přidáme pudink a nakrájené jahody – množství si upravíte podle chuti. Po upečení natřeme na těsto a polijeme nebo zastrouháme čokoládou. Pak už stačí jen svolat strávníky ke stolu a uvařit si dobrou kávu nebo čaj.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.