Jablečný sirup Marie Baťové

22. června Nadace Tomáše Bati ve Zlíně vydá Kuchařku 99 sladkých receptů Marie Baťové, manželky Tomáše Bati.

Český rozhlas vám už dnes z této publikace exkluzivně přináší malou ochutnávku. Kromě jiného v ní například najdeme recept na Baťovský elixír mládí a svěžesti v podobě jablečného sirupu. Více už Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati.

Na Jablečný sirup podle Marie Baťové potřebujeme:

2 způsoby přípravy:

Buď si připravíme 5 kg jablek nebo 2 litry už připravené jablečné šťávy.

  • 1,5 kg krystalového cukru
  • 3 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce mletého hřebíčku
  • 2 citrony

Postup:

Dvě varianty receptu:

  1. 5 kg jablek omyjeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme, přidáme kůru z dvou citronů, šťávu ze dvou citronů, skořici a hřebíček a zalijeme dvěma litry převařené vody. Necháme 24 hodin luhovat. Poté přepasírujeme přes sítko.
  2. Ve druhé variantě nemusíme 24 hodin luhovat. Do jablečné šťávy přidáme veškeré koření, kůru z citronu, šťávu z citronu a můžeme už rovnou přidat cukr a jenom litr vody.  

Z takto připravených základů do hrnce na plotně přidáme buď zbytek cukru nebo celou dávku. U varianty, kdy postupujeme z celých jablek, jsme ještě neměli žádný cukr, takže pokud pak pasírujeme, tak přidáme kilo a půl cukru. Pokud postujeme od šťávy, tak už jsme tam část cukru měli a jen přidáme zbytek. Mírně provaříme. Posléze ochutnáme, a když není cítit hřebíček se skořicí tak, že to zaštípe na jazyku, tak ještě přidáme lžíce skořice a lžíci hřebíčku. Konzumujeme na jaro, vždy lžíci sirupu před snídaní, a pak si připravíme šťávu z tohoto sirupu a dopijeme po snídani.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.