Hummus podle kuchaře Milana Václavíka

Švábi, kobylky anebo štíři – i na tom si mnohdy pochutnával kuchař Milan Václavík a návštěvníci jeho gurmánských Hmyzích večerů.

Jak se k této kuchyni dostal, a také jaké země a jaká gastronomie ho zaujaly? I to se dozvíte v našich apetýtových receptech. V pátečním dopoledni vás nově zveme ke kulinářským tipům Šéfkuchaře na cestách.

Budete potřebovat:

  • 200g cizrny
  • 50g sezamové pasty Tahina
  • šťávu z 1 citronu
  • sáček jedlé sody
  • špetku soli
  • pár kostek ledu

Postup:

  1. Cizrnu namočíme přes noc do vody se sáčkem  jedlé sody.
  2. Poté ji v této vodě vaříme, dokud cizrna úplně nezměkne.
  3. Doba vaření se podle druhu cizrny může natáhnout až na 2-2,5 hodiny.
  4. Vodu scedíme ale nevyléváme. (V Sýrii ji po vychlazení míchají s citronem a pijí na osvěžení.)
  5. Scezenou cizrnu dobře propláchneme, abychom jí zbavili nežádoucích slupek.
  6. Pořádně jí vychladíme a vložíme do mixéru společně s pár kostkami ledu.
  7. Rozmixujeme na jemnou pastu, osolíme, přidáme citron, nebo kyselinu citronovou a sezamovou pastu tahinu.
  8. Vše dohromady ještě rozmixujeme a podáváme vychlazenou s olivovým olejem.