Hudba, tanec i historická řemesla. Oslava keltského svátku Beltain zahájila dvacátou sezónu na zámku Nižbor

28. duben 2024 11:00

Na zámku Nižbor u Berouna v sobotu 27. dubna po celý den probíhala tradiční oslava keltského svátku Beltain, která každoročně zahajuje návštěvnickou sezónu v Informačním centru keltské kultury. Letos jubilejní, už dvacátou.

Beltain je jeden ze čtyř původních keltských svátků, který se od dob Keltů slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. Dnešní pálení čarodějnic stejně tak jako prvomájové líbací rituály pod rozkvetlými stromy mají nepochybně své kořeny právě v tomto keltském svátku. Jako svátek ohně a oslava zrození i lásky Beltain symbolizuje jarní očistu po zimě. V Nižboru se už tradičně oslavoval hudbou, tancem a keltskými řemesly.

Zákoutí řemeslných stánků

V rámci slavnostního zahájení proběhla také vernisáž výstavy Keltské mincovství. Nechyběly souboje keltských bojovníků, hudební i taneční představení a interaktivní programy pro děti. Zájem byl také o archeologickou dílnu i ukázky řemesel.

Součástí programu byly i ukázky odlévání bronzu, tkaní na hřebenovém stávku nebo ukázky tkaní s karetkam. Děti si mohly vyzkoušet vydlabat dřevěné misky a mlít obilí na velkém kamenném mlýnku zvaném žernov. Večer pak byl ve znamení rituální očisty ohněm.

Spustit audio