Hrstková polévka ze Žítkové
Hrst hrachu, hrst fazolí, čočky, trocha soli, pepře, tuku a je hotovo. I tak se dá vařit! Důkazem jsou i dnešní apetýtové recepty. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Hrstkovou polévku ze Žítkové.
Budete potřebovat:
- 1 hrstka bílé fazole
- 1 hrstka sušených hub
- 1 hrstka čočky
- 1 hrstka hrachu
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- čerstvé zelí
- 2 menší brambory
- 100 g másla nebo sádla
- mletá paprika
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Postup:
- Dopředu namočíme fazole, čočku, hrách a sušené houby.
- Vše poté vaříme dohromady do měkka.
- Poté osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nakrájené zelí a podle chuti opepříme.
- Až je zelenina měkká, zahustíme polévku jíškou připravenou z omastku a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou.
- Ihned podáváme, aby paprika nezhořkla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.