Hrstková polévka ze Žítkové

Hrst hrachu, hrst fazolí, čočky, trocha soli, pepře, tuku a je hotovo. I tak se dá vařit! Důkazem jsou i dnešní apetýtové recepty. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Hrstkovou polévku ze Žítkové.

Budete potřebovat:

  • 1 hrstka bílé fazole
  • 1 hrstka sušených hub
  • 1 hrstka čočky
  • 1 hrstka hrachu
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • čerstvé zelí
  • 2 menší brambory
  • 100 g másla nebo sádla
  • mletá paprika
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Dopředu namočíme fazole, čočku, hrách a sušené houby.
  2. Vše poté vaříme dohromady do měkka.
  3. Poté osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nakrájené zelí a podle chuti opepříme.
  4. Až je zelenina měkká, zahustíme polévku jíškou připravenou z omastku a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou.
  5. Ihned podáváme, aby paprika nezhořkla.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.