Hřibová máčka ze Žítkové
Hřiby a houbaření jsou českou specialitou, i proto dnes přidáváme další houbový recept. Tentokrát jsme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybrali recept na Hřibovou máčku ze Žítkové.
Budete potřebovat:
- sušené nebo čerstvé hřiby
- 2-3 brambory
- 1 lžíce sádla nebo másla
- 1 cibule
- trocha hladké mouky
- 200 ml smetany
- 1 l vody
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno, mírně opražíme na tuku a přidáme nakrájené hříbky (sušené hříbky nejprve namočíme a necháme okapat).
- Hřiby podusíme s cibulkou a podlijeme vodou.
- Přidáme nakrájené brambory a vše spolu uvaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec přidáme zátřepku, tedy hladkou mouku rozmíchanou se sladkou smetanou.
- Povaříme a podáváme s chlebem nebo s pagáčem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.