„Hrajem tak, aby se country nažralo a bigbeat zůstal celej,“ směje se hradecký muzikant Petr Havrda

4. květen 2022

Povídáme si se skvělým hradeckým muzikantem, kytaristou a zpěvákem Petrem Havrdou, který hrával v Lokálce, pak to byla skupina Devítka, spolupracoval i s Lenkou Filipovou a teď aktuálně hraje v kapele Wild West a už šest let také u Žalmana. A býval před lety i hudebním redaktorem a dramaturgem Českého rozhlasu Hradec Králové. 

Jakých bylo těch 6 let v kapele známého folkového barda Pavla Žalmana Lohonky?
Byly hodně poznamenané covidem, což nikdo nečekal. Sice nám vzali naši hlavní drogu a nemohli jsme hrát před lidmi, ale my jsme to trošku využili a v lockdownu jsme začali točit desku. Jmenuje se Všechno je teď a je to takový opus magnum Žalmana. V podstatě jsme tam zúročili vše, co jsme se do té doby v kapele naučili. Takže je to deska s široce hudebně otevřenou náručí. Na jedné straně až folkrocku přes vážnou hudbu a docela se tam podepsala i keltská nebo skotská muzika, protože my jsme rok předtím byli na zájezdu ve Skotsku.

Získali jsme grant, můžeme tak letos udělat v Country clubu Lucie v Hradci Králové sérii čtyř koncertů a každý bude mít svého hosta.
Petr Havrda, muzikant

Krajina je tam magická. Tak to všechno na desce zúročilo. To byla jedna záležitost a teď v podstatě na přání našeho fanouškovského klubu a lidí, kteří na nás chodí, točíme aktuálně desku i ze starších písniček, na které nemáme autorská nebo vydavatelská práva, ale lidé je chtějí. Tak jsme udělali kompilaci ze starších písniček, ale v novějším kabátě a hlavně v aktuální sestavě. Tak to jsou novinky u Žalmana.

Čtěte také

A teď mě zajímá kapela Wild West. Pojďme ji představit, protože už hrajete roky, ale není to tak známá skupina samozřejmě jako Žalman a spol.
Kapela Wild West vznikla v roce 1997, založil ji Rosťa Coufal. My jsme předtím už spolu hráli v několika kapelách, takže jsem byl hned zkraje přizvaný. V původní sestavě byl třeba i mladý Miloš Dvořáček, syn Lídy a Miloše, ten s námi kdysi v prvopočátcích začínal. Už tenkrát jsme se orientovali na něco mezi moderní americkou country a jižanským rockem. Máme dodnes takové motto, kterého se držíme: Hrajem tak, aby se country nažralo a bigbeat zůstal celej.

Petře, vy jste také bývalý rozhlasák. Stýská se vám někdy po rozhlase?
Samozřejmě, byla to část mého života a musím říct, že velmi pěkná. Když jsem tenkrát odcházel, tak se na mě dívala Lada Klokočníková a říkala: ty jsi rozhlasák, ty se stejně jednou vrátíš. Tak uvidíme.

Co vás čeká teď se skupinou Wild West? Jaké projekty v Hradci Králové chystáte?
Když to vezmu od prvohor, tak jsme vždy dělali v Country clubu Lucie, což je taková naše trošku domovská scéna, jednou za rok nějaký koncert, třeba tři kapely, ve kterých jsme různě hráli. Tak bychom na tuto tradici rádi po covidu navázali a říkali jsme si, že by nebylo špatné mít k tomu nějakého hosta. Vzniklo to tak, že zrovna jedna z kapel nemohla, tak jsme říkali: dobře, budeme muset sáhnout někam jinam. Musím poděkovat hradeckému magistrátu, protože nám vyšel vstříc a hodně nám s tím pomohl. Získali jsme grant a můžeme letos díky tomu udělat sérii čtyř koncertů a každý bude mít svého hosta. Prvním hostem byl Víťa Troníček z Marien se svým triem. Víťa je také partner z pardubického rozhlasu.

Čtěte také

A teď máme ve čtvrtek 5. května koncertík, kde je hostem zajímavá dívčí kapela, dívčí trio Přelet M.S. To jsou tři učitelky a strašně fajn parťačky. Zpívají za doprovodu jedné kytary, Romča Tomášková je nesmírně šikovná muzikantka. Víc ji znám jako basistku od Pavlíny Jíšové z Bababandu a musím říct, že je opravdu skvělá. A holky výborně zpívají.

Celé to mají postavené hlavně na vokálech a Romča to doprovází na kytaru. Jsou to taková jako 20. léta. A jsou hodně široce rozpřáhnuté, což právě věc, která nás baví. Dělají i swingové věci, ale zabrousí také do country a folku, Je to hodně zajímavé a pestré. Takže si myslím, že by to mohl být velice příjemný večer.

Hudební ochutnávky 2022

Takže ve čtvrtek v Country clubu Lucie v Hradci Králové?
Zítra v Country clubu Lucie, začátek je v 19:00 hodin. Přeletky začínají a my to pak s Wild Westem, protože přeci jen děláme větší rámus, je nás víc a máme tam i bubny, tak to dorazíme. Ale musím říct, že jsme strašně rádi, že jsme tuhle sérii koncertů mohli začít dělat. Chceme podpořit kulturu v rámci Hradce Králové, protože je to těžké. Ještě jednou chceme poděkovat magistrátu, že nám v tom pomohl.

Petr Havrda a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Jakuba Schmidta s muzikantem Petrem Havrdou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související