Hrady, zámky a další památky se turistům po zimní pauze otevřou už tento týden

27. březen 2024 06:30

Nadcházející velikonoční prázdniny si budou lidé  moct zpestřit návštěvou hradu nebo zámku. I na Vysočině zahájí letošní sezónu většina památek nejpozději od pátku.

Ve správě Národního památkového ústavu jsou na Vysočině celkem čtyři objekty, a to zámky v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou a Telči a hrad v Lipnici nad Sázavou. Všechny zahájí sezónu v trochu netradiční den, tedy ve čtvrtek 28. března. Je to kvůli tomu, že právě na Zelený čtvrtek začínají dětem velikonoční prázdniny.

Pozitivní zprávou je, že Národní památkový ústav se nechystá nijak razantně zdražovat vstupné. Jeho zvýšení se dotkne jenom hlavní prohlídkové trasy na zámku v Telči. To je jedna z našich nejvýznamnějších renesančních památek, která teď navíc prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Lidé si tam tedy o dvacet procent připlatí. Na ostatních třech památkách zůstává vstupné ve stejné výši jako v uplynulých dvou letech. Dál platí také veškeré slevy pro děti, studenty, seniory nebo zdravotně postižené.

Letošní novinky

S největším očekáváním zamíří turisté do Telče. Zámek bude mít první plnou sezónu po rekonstrukci a covidu. Tři roky se tam neprovádělo buď vůbec, nebo ve velmi omezeném režimu. Zámek se znovu otevřel na konci loňského léta, ale o hlavní nápor turistů tam přišli. Do některých částí zámku se sice lidé mohli podívat i v zimě, přestože návštěvnost byla spíše sporadická.

Tamní expozice jsou teď doplněné o obrovské množství restaurovaných exponátů. Do prostor telčského zámku se také letos navrátí veškeré kulturní akce, na které tam byli návštěvníci před rekonstrukcí zvyklí.

Zajímavé to ale letos bude třeba také na zámku v Náměšti nad Oslavou. Ten se jako jediný na Vysočině zapojí do celorepublikového projektu Po stopách šlechtických rodů, který je věnovaný Habsburkům. V Náměšti tak budou tematicky zaměřené prohlídky připomínat například návštěvu následníka trůnu Ferdinanda d´Este krátce před sarajevským atentátem nebo postavu jednoho z majitelů zámku Bedřicha Viléma Haugwitze. Ten byl konferenčním ministrem císařovny Marie Terezie a  stojí za množství jí provedených reforem.

Další památky na Vysočině

I objekty, které nejsou ve správě Národního památkového ústavu se ve většině případů návštěvníkům otevřou. 

Na Velký pátek zahájí sezónu  třeba Roštějn nedaleko Třeště. Ten je proslulý svými interaktivními expozicemi zaměřenými na přírodu. Ve stejný den se po zimě otevře také hrad v Lipnici nad Sázavou. Ten ale bude na rozdíl od ostatní památek zavřený o Velikonočním pondělí. Kde zůstane zavřeno úplně, je hrad Kámen u Pacova. Ten totiž zrovna prochází dvouletou rekonstrukcí. Přístupná bude jenom kaple Panny Marie Bolestné, kde bude od pátku do pondělí výstava zaměřená na velikonoční zvyky.

autor: Milan Soldán
Spustit audio