Hradec Králové upravil pravidla pro svoz odpadu. Změny mají lidi motivovat k placení poplatků

28. únor 2018 11:40

Zastupitelé Hradce Králové změnili pravidla svozu odpadu. Podle vedení města přibývá lidí, kteří v něm nemají trvalé bydliště a neplatí za svoz odpadu. Nově tak bude velikost popelnice a frekvence svozu záležet na počtu přihlášených obyvatel v daném místě. 

Úprava pravidel ale nemá být podle politiků nijak radikální. Například u rodinného domu, kde není nahlášený k pobytu ani jeden člověk, bude moct svozová firma vyměnit popelnici za menší.

Podle náměstka hradeckého primátora Jindřicha Vedlicha z TOP 09 mají změny lidi motivovat: „Ty, kteří zde bydlí, ale nejsou hlášeni, aby se nějakým způsobem na tom odvozu odpadu zvýšenou měrou podíleli. Buď aby se přihlásili k trvalému pobytu a platili poplatky, nebo aby si individuálně nasmlouvali svoz a zaplatili za něj."

Plastový odpad

Obce a města v Královéhradeckém kraji se v nejbližší době budou snažit víc motivovat občany k třídění odpadu. Dá se totiž předpokládat nárůst cen za svoz odpadů a jedinou cestou, jak v budoucnu zabránit ještě vyšším poplatkům, bude prý změna chování všech, kdo odpady produkují.

A snaha naučit lidi produkovat menší množství odpadu je patrná už teď. Některé obce nechtějí čekat na poslední chvíli a vymýšlejí například několik cenových hladin poplatků.

Vzdělávání v oblasti třídění odpadu si na letošní rok zařadily do programu třeba už i některé základní školy.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související