Hradec Králové otevírá část Benešovy třídy, rekonstrukce úseku stála 80 milionů

23. červenec 2014

Veřejnosti se otevírá první opravená část královéhradecké Benešovy třídy. Ulice je po rekonstrukci přehlednější, bezbariérová a bezpečnější. Práce na tomto úseku stály 80 milionů korun. Protilehlá část má být hotová na podzim.

Prostor zrekonstruované části Benešovy třídy není už tolik členěný. Snáze se tak dá přejít z jedné strany na druhou. Po úpravě temných podloubí se také k místním prodejnám dostane více světla.

„Temné podloubí jsme odstranili. Stříška je trochu kratší, podhled má malinko výš, takže jsme skutečně dostali více světla k obchodům. Doufejme, že jim to pomůže i v jejich prosperitě,“ popisuje změny spoluautor projektu Pavel Zadrobílek.

V parných dnech se mohou lidé osvěžit u nových fontán. Stromy okolo nich pak nabídnou stín.

„Byl to jeden z úkolů, který jsme řešili, vytvořit příjemné mikroklima na Benešově třídě. Proto jsou tady fontány, ve kterých si mohou hrát děti, a proto jsme tady vysázeli ten rastr stromů. Až se koruny propojí, vznikne zelená střecha,“ vysvětluje Zadrobílek.

Nové kamery i kruhový objezd

Bezpečnost by měly zvýšit bezpečnostní kamery, které se objeví na sloupech veřejného osvětlení. Benešova třída bude také nově v polovině předělená kruhovým objezdem, vysvětluje spoluautor rekonstrukce.

„Kruhový objezd se stane středobodem Benešovy třídy. Bude na něm zavěšena stříška, která lidem umožní bezbariérově procházet z jedné strany Benešovky na druhou,“ dodává Pavel Zadrobílek.

Protější strana Benešovy třídy by měla být hotová do zimy. Po dokončení střední pětiny bulváru se práce zastaví. V září se rozhodne o pokračování rekonstrukce, protože už bude jesné, zda na ní bude možné získat evropské peníze.

autoři: Jiří Fremuth , ako
Spustit audio