Hrabalova chata v Kersku získá po rekonstrukci svou původní podobu. Pro veřejnost by se měla otevřít v průběhu roku 2024

26. duben 2023 17:00

S otevřením stálé expozice Středočeský kraj počítá na jaře příštího roku u příležitosti 110. výročí narození slavného spisovatele. Celkové náklady na rekonstrukci by se měly vejít do deseti milionů korun.

Cílem finálního řešení expozičního modelu Hrabalovy chaty, který připravil tým pod vedení prof. Václava Girsy vedoucím Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT, je navrátit chatě původní vzhled, v jakém ji užíval Bohumil Hrabal, a nabídnout návštěvníkům autentický zážitek. Chata tak po rekonstrukci získá svou původní podobu.

Čtěte také

Po smrti slavného spisovatele v roce 1997 chatu zdědil soukromý majitel, který provedl do interiéru i exteriéru několik zásahů. Konkrétní úpravy, které na chatě budou probíhat, představil Martin Čtverák, vědecký pracovník Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT. Návrh podle něj počítá s plánem ubourat například nově postavenou koupelnu a odstranit nové okenní a dveřní výplně. Naopak budou doplněny zpět dva přístavky, schodiště a terasa.

Zpřístupnění expozice připravuje Polabské muzeum, příspěvková organizace Středočeského kraje.

„V rámci chaty se nebude jednat o klasickou muzejní expozici, tu chystáme v Nymburku, tam rekonstruujeme budovu muzea. Tamní výstava bude navazovat právě na chatu Bohumila Hrabala. Kromě toho chystáme i doprovodnou mobilní aplikaci,“ uvedl Václav Švenda, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Čtěte také

Kraj odkoupil Hrabalovou chatu za 9,9 milionů korun od majitelů, jimž ji odkázal sám Bohumil Hrabal, jež v chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996. Právě tady nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále.

Kraj plánuje otevřít novou expozici do plného provozu v průběhu roku 2024.

autor: JMys | zdroj: Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio