Houslista Václav Hudeček: Radujte se z toho, co máte, a netrapte se kvůli tomu, co mít nemůžete

24. červenec 2019

Houslový virtuóz Václav Hudeček je žákem Davida Oistracha, světoznámého ruského houslisty. Z vážné hudby k jiným žánrům přechází nerad, výjimku tvoří spolupráce se skupinou Čechomor. Za jeden ze zásadních momentů svého života považuje setkání s manželkou Evou. Společně založili Letní akademii v Luhačovicích. Xavera potěšil svojí tradičně dobrou náladou.

Václav Hudeček je optimismem a pozitivní náladou vyhlášený. A co k tomu přispívá? „Třeba to, že mám skvělou ženu Evu. Jeden z nejdůležitějších momentů v mém životě byl ten, když jsme se my dva potkali. Měl jsem i krásné dětství, takže mi opravdu nic nechybí. A miluji jedno arabské přísloví, které doporučuji: Raduj se z toho, co máš, a netrap se kvůli tomu, co mít nemůžeš,“ radí houslista.

Eva a Václav Hudečkovi

S ženou Evou, herečkou a spisovatelkou, společně založili Letní akademii v Luhačovicích, letos proběhne již 23. ročník. „Rozhodli jsme se tenkrát s manželkou, že musíme pro nadané děti dělat více. Oslovili jsme přátelé i podnikatele, aby nám pomohli a podařilo se. Pro naše studenty koncertujeme a nejlepší účastník akademie dostává mistrovský nástroj. Druhý nejlepší účastník získá smyčec od Luboše Odlase, který patří v oboru ke světové špičce. Přihlásit se do akademie může každý, ale vybíráme jen ty nejlepší z nejlepších. Vyučuji já a profesor Jiří Fišer,“ přibližuje letní Akademii Hudeček.

Hrál pro Sira Nicholase Wintona

„Když byl Sir Nicholas Winton v Česku a měl od pana prezidenta dostat ocenění, byl jsem požádán, zda bych mu při této příležitosti nezahrál. Manželka Eva mi hned navrhla, abych předvedl Humoresku. Antonín Dvořák totiž miloval vlaky a tóny v této skladbě připomínají jízdu vlakem, ona Humoreska je vlastně také takový vlak. Když jsem ji potom Siru Wintonovi hrál, tak mně došlo, že to má úplně jinou platnost. Humoreska je totiž tvárná i v tom, v jakém smyslu ji použiješ. Ono když si uvědomíš, že hudba vzniká na sedmi tónech stupnice, tak je to celé zázrak,“ vzpomíná virtuóz.

S Čechomorem hraje rád

Václav Hudeček se řídí heslem: „Ševče, drž se svého kopyta“, a proto se jiným hudebním žánrům věnuje jen velmi nerad. Výjimkou je pro něj spolupráce s kapelou Čechomor: „Nechtěl jsem zapadnout do vlny, kdy téměř všichni z vážné hudby začali koketovat s popovou muzikou. Občas si něco zahraji, ale hlavně s kamarády. Na festivalech v Praze, v Moravské Třebové a v Litoměřicích, kde děláme svátky hudby, vystupuji s kapelou Čechomor. Jejich písně hraju opravdu rád, musím si cvičit sóla, a to mě moc baví,“ vysvětluje.

Zajímá vás, jak funguje umělecké manželství, a jak mají Václav a Eva rozdělené role v rodině? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio