Holubce z mletého masa
Jak chutná ukrajinská kuchyně? Recept na zelné závitky s mletým masem a rýžípro vás má Ilnara Dudash z Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy.
Budete potřebovat:
- 1 hlávku bílého zelí
- 500 g mletého hovězího a vepřového masa
- 500 rýže
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- rostlinný olej nebo máslo na restování
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- snítku kopru
- petrželku
- sůl
- pepř
- polévkové koření
Postup:
- Z hlávky zelí vyřežeme srdcovinu a vložíme do vroucí vody.
- Postupně z hlávky odebíráme list po listu.
- Takto spaříme celou hlávku.
- Asi minutu povaříme zvlášť rýži, kterou vložíme do mísy, do které přidáme i mleté maso.
- Očištěnou mrkev nastrouháme a cibuli nakrájíme na kostičky.
- Půlku mrkve a cibule dáme do směsi rýže a masa.
- Zbylé půlky na pánvi orestujeme a smícháme ještě s přidaným rajským protlakem.
- Směs z pánve přidáme ke směsi z masa a rýže.
- Dále přidáme kopr a petrželku.
- Osolíme, opepříme a vše promícháme.
- Směs postupně balíme do zelných listů, které vkládáme do vroucí vody.
- Dno kastrolu předtím vyložíme zbylými listy zelí.
- Do misky nalijeme vodu, přidáme zbylý rajčatový protlak a také polévkové koření a zalijeme tím zelné závitky v kastrolu.
- Vaříme asi půl hodiny až hodinu.
- Servírujeme po 3 kusech, na ně dáme lžičku zakysané smetany a snítku kopru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.