Hodonínská nemocnice kvůli rekonstrukci operačních sálů přeruší veškeré chirurgické zákroky

11. říjen 2023 08:50

Hodonínská nemocnice pozastavila všechny operace. Dělníci totiž v nejbližší době začnou s rekonstrukcí tamních operačních sálů. Náklady 45 milionů korun zdravotnické zařízení pokryje z evropských dotací. Chirurgické zákroky jsou proto přerušené až do půlky prosince.

Co se týče plánovaných zákroků, tak ty lékaři museli všechny stihnout. Ostaní operace teď nejbližší dva měsíce zajistí okolní zdravotnická zařízení, především v Kyjově a v Břeclavi. Podle ředitele Jiřího Vyhnala je kyjovská nemocnice připravená zajistit operace v plném rozsahu, i pokud by nastala výjimečná situace jako třeba aktivace traumaplánu. Péče v regionu by nijak omezená být neměla. Zároveň žádná z nemocnic nepožádala chirurgy z Hodonína o pomoc. Ti si tak budou vybírat dovolenou nebo dál pečovat o pacienty na svém oddělení.

Ode dneška se ze sálů vyklízí stávající vybavení. Technologická firma by s pracemi měla začít od příštího týdne. Dělníci budou muset odstranit veškerá zdravotnická zařízení včetně sterilizátorů. Měnit budou také vzduchotechniku nebo elektroinstalaci.

Podle ředitele hodonínské nemocnice Jiřího Koliby bude mít nemocnice nejmodernější dostupné vybavení. Nově budou lékaři využívat například nové anesteziologické přístroje, laparoskopické věže, artroskopickou věž a další. Nemocnice je spádová pro 60 tisíc pacientů v regionu.

autor: Hana Novotná
Spustit audio

Související