Historička Milena Flodrová: Z Brňáka se může stát Brňan, obráceně je to téměř vyloučené

29. únor 2020

Jak rozlišuje Milena Flodrová Brňany a Brňáky? Z Brňáka se může stát Brňan, obráceně je to téměř vyloučené. To je myšlenka, kterou se roky snaží uplatňovat.

Ta v lednu při svých 85. narozeninách ukončila veřejné vystupování. A jako součást svého poselství zveřejnila prostřednictvím posledního rozhovoru pro Český rozhlas Brno také Desatero Brňana, které před lety sestavila. V něm poprvé představila svůj pohled právě na symbolický rozdíl mezi Brňanem a Brňákem.

„Brňan je obyvatelem města Brna, který má své město upřímně rád, váží si ho, cítí se v něm doma. Neškodí mu, neničí ho, snaží se dělat mu svým životem a chováním dobrou reklamu, je vlídný k návštěvníkům a hostům města, ale nesmlouvavý k jeho škůdcům, zajímá se o vše, co s Brnem v minulosti i současnosti souvisí, neobohacuje se nikdy na úkor Brna,“ podotkla historička.

Naopak Brňák je podle ní sice obyvatelem města, ale současně pravým opakem Brňana. „Má však naději, bude-li o to usilovat, že se stane Brňanem,“ svěřila se. A dodala, že zatímco z Brňáka se může stát Brňan, obrácená cesta je skoro vyloučená.

Máme více Brňanů

Historička také brněnskému prozradila, kdy toto porovnání vzniklo. „Bylo to, když jsem si vymyslela takovou imaginární společnost Amici civitatis Brunensis. Tedy neoficiální sdružení přátel města Brna, do něhož dává přihlášku každý sám sobě,“ dodala. A připomněla optimistický postřeh. Totiž že podle ní má Brno víc Brňanů než Brňáků. „Pochybuji, že by si někdo přál, aby se Brno mělo špatně. Každý se snažíme přispět k hodnotě, kterou naše město má,“ podotkla.

Část rozhovoru přináší březnové vydání časopisu Šalina. A návštěvníci webových stránek Českého rozhlasu Brno se proto mohou nejen znovu zaposlouchat do samotného rozhovoru, ale také si přečíst ono Desatero Brňana podle Mileny Flodrové.

Historička je nejen autorkou řady knih, článků a aktérkou rozhlasových pořadů, ale také nositelkou Ceny města Brna a Ceny Jihomoravského kraje. A nyní je i nominovaná na čestné občanství města Brna, které ale zastupitelstvo podle pravidel uděluje jen ve třetím roce svého fungování.

K 85. narozeninám Milena Flodrová dostala od primátorky Markéty Vaňkové z ODS informaci o nominaci. Primátorka potvrdila, že po zveřejnění nominace obdržela řadu podpůrných stanovisek. Paradoxně se lidé v diskusích podivují nad faktem, že Milena Flodrová toto ocenění jako pravá Brňanka ještě v minulých obdobích nedostala.

Desatero Brňana podle Mileny Flodrové

  1. Brňan sleduje dění ve městě, neustále se vzdělává a tvoří si na základě důkladných znalostí problémů svůj vlastní názor na věc, který ochotně veřejně sdělí, ale nikomu ho nevnucuje.
  2. Respektuje řád a pořádek, nařízení a ustanovení přijatá už jednou demokratickou cestou.
  3. Úzkostlivě dodržuje čistotu města a snaží se k tomu vést i ostatní.
  4. Neničí trávníky v parcích a ve veřejné zeleni svévolnými cestičkami, nepoškozuje památky a vozidla městské hromadné dopravy vlastními tzv. uměleckými, spíše však choromyslnými výtvory.
  5. Je ochotný s úsměvem odpovědět a dle svých znalostí a možností i poradit v případě nesnází hostům a návštěvníkům města, když ho o to slušnou formou požádají.
  6. V městské hromadné dopravě dodržuje zásadu, že mladší vždy uvolní bez řečí své místo k sezení staršímu, ženě s dítětem v náručí, těhotné ženě, případně mladý muž ženě vůbec. A zase naopak ti ostatní za to uvolnění místa s úsměvem a uznale poděkují. Chová se prostě tak, jak si přeje, aby se i ostatní chovali k němu. Což platí i ve vztahu k řidičům a dalším pracovníkům nejen městské hromadné dopravy, ale ke všem lidem na veřejnosti vůbec.
  7. Respektuje názor druhého, i když s ním nesouhlasí. Je-li požádán o vyslovení vlastního názoru, formuluje ho jasně a zřetelně, bez emocí a takzvaných silných, natož pak vulgárních slov. Nikdy ho však také nikomu nevnucuje.
  8. Snaží se působit na své okolí přátelsky. Pro mladší a nejmladší generace by měl být vzorem svým pozitivním postojem k městu Brnu a všeobecným chováním na patřičné úrovni vůbec.
  9. Uznává a respektuje zvolené představitele města. A i když je sám nevolil, je jim dle svých možností a schopností nápomocen v činnosti pro samo město a jeho dobro, pokud by ho o to požádalo. Aniž by za to čekal předem jakoukoli odměnu.
  10. Je optimistický, snaží se hledět do budoucna a věří v město Brno, jež je jeho domovem.

Shrnuto a podtrženo, řečeno slovy Járy Cimrmany, Brňan je člověk až slušný.

Spustit audio