Harcký kanár – elita mezi kanáry. Čím můžete ovlivnit barvu jeho zpěvu?

6. duben 2024

Dlouholetý chovatel kanárků doktor Karel Edelmann, přednosta Úrazové kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, zvolil původně chov kanárků jako protiváhu náročné profese. Kontakt s živou přírodou je velmi prospěšný a proč nezvolit třeba právě chov kanárků. Může se začít s málem a teprve později chov rozšiřovat.

Proč je harcký kanár elitou mezi kanáry? Zejména kvůli zpěvu. Tento dutopěvec má totiž příjemné hlubší zpívání – na rozdíl třeba od barevných kanárků, kteří zpívají ve vyšších tónech, na poslech je to bližší zpěvu divoce žijících kanárků a někomu to nemusí na ucho úplně lahodit.

Pořádají se dokonce soutěže v kanářím zpěvu a zkušený chovatel může kvalitu zpěvu do jisté míry ovlivnit i krmivem, poměrem různých složek. Základem je řepka, přidává se semenec (konopné semínko), pro zjemnění hlasu se přidává lněné semínko, prospívá i vajíčko. Ale ty poměry – to už je individuální alchymie a tak trochu i tajemství každého chovatele. Také je potřeba vzít v potaz, že ne všechno všem kanárkům chutná, umějí si i vybrat.

Spustit audio