Guliváry z Velehradu
Svatí Cyril a Metoděj, arcibiskup Antonín Cyril Stojan, nebo také sochař Otmar Oliva. I přesto, že se tyto osobnosti nikdy nesetkali, mají jedno společné.
A to slovácký Velehrad. Cíl mnohých turistů i poutníků. A také cíl našich dnešních apetýtových receptů. Z Velehradu pro vás totiž máme tak zvané Guliváry neboli plněné knedlíky na sladko.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- lžíce octa
- horká voda
- na náplň: ovoce podle sezóny (švestky, jahody, meruňky, višně)
Postup:
- Do mísy nasypeme hladkou mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
- Dáme do něj špetku soli, vajíčko a ocet.
- Umícháme na kaši a přidáváme horkou vodu.
- Těsto by mělo být táhlé, měkké, ale nemělo by se lepit.
- Poté těsto rozdělíme na malé dílky.
- Do nich balíme ovoce.
- To by mělo přes těsto malinko prosvítat.
- Knedlíky vaříme ve vodě, dokud nevyplavou.
- Po vyndání přidáme máslo na promaštění.
- Knedlíky sypeme strouhaným perníkem nebo praženou strouhankou s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.