Gulášek mistra řeznického – zabijačkový guláš
Ne všichni máme možnost být při zabijačce, natož ochutnat všechny ty dobroty, které se při zabijačce konzumují. Na prejty, tlačenky a ovary se jistě všichni těší, podle zkušeností však králem zabijačky bývá guláš mistra řezníka, guláš zabijačkový. Budeme ho vařit hodně pomaloučku polehoučku, aby se všechny vůně použitého masa a koření náležitě provázaly.
- 750 g vepřového plecka
- 300 g bůčku (laloku)
- 500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)
- 4 velké cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 5 stroužků česneku
- kmín
- mletý pepř
- mletý zázvor
- 1 – 2 lžíce polohrubé mouky
- vývar na podlití
- sůl
Maso a vnitřnosti očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. V kastrolu rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti, kmín, mletou papriku, pepř a zázvor, trochu podlijeme vývarem, zamícháme, přiklopíme poklicí a pomalu pod poklicí dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso necháme vysmahnout, vmícháme mouku, přidáme utřený česnek, osolíme, přilijeme vývar a pod poklicí povaříme 2 – 3 minuty.
Vhodnou přílohou je chléb.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.