Guacamole

Pro recept do dnešního Apetýtu se vydáme do dalekého slunečného Mexika. 

Zelená pomazánka, která nesmí chybět na stole Mexičanů jako příloha doslova k čemukoliv. To je guacamole. Že jste o ní ještě neslyšeli? Silvestr se blíží a tohle je ideální jídlo na slavnostní stůl. Zdraví prospěšné, chutné a navíc vás jeho výroba nebude stát velké úsilí.

Připravte si:

  • 3 zralá avokáda
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 125 g rajčat (nakrájených nadrobno)
  • půlku cibule (nakrájenou nadrobno)
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 červenou feferonku (nakrájenou nadrobno)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • chipsy nebo nachos

Postup:

  1. Nejdřív neoloupaná avokáda podélně rozkrojíme a kroutivým pohybem proti sobě obě půlky oddělíme.
  2. Jádro avokáda by mělo uvíznout v jedné z půlek. Vyndáme ho tak, že do něj zasekneme nůž a jím jádro vykroutíme.
  3. Lžičkou vyškrabeme dužinu do misky s citronovou šťávou, která zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.
  4. Následně vše rozmačkáme vidličkou nebo avokádo rozmixujte na hladký krém.
  5. Vmícháme i ostatní suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Zelená dobrota se servíruje v malých miskách a nabírá se ideálně kukuřičnými chipsy – nachos. Jsou křupavé a ocení je i ti, kteří se vyhýbají lepku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.