Gotická Telč hostila císaře Zikmunda Lucemburského. Zastavil se tam necelý měsíc před smrtí

Krásné město Telč navštívila spousta známých osobností. Jen v minulém století to byl například Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš nebo Václav Havel.

Málo se ale ví, že těsně před svou smrtí v Telči celé tři dny pobýval Zikmund Lucemburský. 

„Zikmund Lucemburský do Telče zavítal při své cestě do Budapešti,“ říká vedoucí telčské pobočky Muzea Vysočiny Helena Grycová. Bylo to v listopadu roku 1437, necelý měsíc před císařovou smrtí. 

Nemocný vladař

Je třeba říct, že Zikmund byl velmi nemocný, trpěl dnou, a dokonce už mu bylo nutné uříznout palec u nohy. Přesto se stále plně věnoval státnickým povinnostem. Do Telče přijel přes Jihlavu, kde se také krátce zastavil. „Jel v nosítkách, které byly upevněné mezi dvěma koňmi,“ dodává Helena Grycová.

Zastávka v Telči byla neplánovaná, v podstatě kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Město tehdy vypadalo úplně jinak, než jak jej známe dnes. V roce 1437 stál na místě dnešního pohádkového zámku jen hrad obklopený příkopem a rybníky. „Náměstí bylo větší. Podloubí a štíty byly dostavěny až v šestnáctém století,“ říká Helena Grycová s tím, že dlažba také na náměstí nebyla. 

Císařův doprovod

Císař cestoval s početným průvodem, který zahrnoval například úředníky a sloužící. Byly to stovky lidí, které bylo nutné v Telči, tehdy ještě malé, bez předměstí ubytovat. Císař a jeho nejbližší byli samozřejmě hosty hradního pána. „To byl Jan Telecký z rodu Hradeckých,“ dodává muzejnice. O ostatní se museli postarat měšťané. Část průvodu musela vzít zavděk ubytováním v okolních vsích.

Bylo pravidlem, že kde byl císař, tam také úřadoval. I do Telče za ním přijely jednat významné osobnosti. Mimo jiné papežský legát nebo vyslanec církevního koncilu v Basileji. Telč se tak na tři dny stala politickým centrem Evropy. Do Budapešti císař nedojel. Zemřel 9. prosince 1437 ve Znojmě.

Spustit audio

Související