FOTO: Kelímek na 400 použití. V kavárnách na Vysočině se objevují vratné obaly

30. leden 2019 10:00

Snížit množství odpadu. Taková je hlavní myšlenka záměru s názvem Otoč kelímek. Kavárny nabízejí kávu ve vratném obalu, který je na 400 použití.

Kavárnice Alena Kolesová připravuje kávu, obvyklým způsobem. Jen ji potom přelije do kelímku, který si zákazník odnese a může ho kdekoli vrátit a získat svou zálohu zpět.

„Opravdu se nám líbí ty myšlenka. V dnešní době se spotřebuje obrovské množství obalů a mně přijde fajn, když se ty obaly mohou používat dokola,“ vysvětluje Alena Kolesová.

„Zákazník si u nás nechá kávu připravit, zaplatí padesátikorunovou zálohu a kelímek si odnese. Bude-li chtít u nás, nebo kdekoli jinde, může obal vrátit a padesát korun dostane zpět,“ dodává s tím, že takových provozoven je po celé ČR asi stovka.

Hygiena na prvním místě

O kelímky je speciálně postaráno, aby stále splňovaly přísné hygienické normy. „Jsou myté v myčkách, měly by být na 400 použití. Když doslouží, jsou udělány tak, aby mohly být recyklovány.“

Kávu z modrých kelímků si lidé mohou vychutnat v Praze, Brně, na Vysočině se jako první zapojila kavárna z Velké Bíteše. Chystá se ale doslova invaze do dalších kaváren a barů. „Sama mám vlastní, bambusový kelímek, ale nelíbí se mi, že ho musím pořád tahat s sebou. Tady v Jihlavě je to super v tom, že si koupím kafe, dojdu třeba na náměstí a tak ten kelímek mohu vrátit,“ dodává majitelka jihlavské kavárny Olga Bednářová.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související