Festival Jeden svět: Okno do světa lidských práv a globálních problémů

14. březen 2024

Festival Jeden svět se opět vrací s plnou parádou, aby oslovil diváky nejen z České republiky, ale z celého světa. Tento prestižní festival, pořádaný společností Člověk v tísni, slaví už více než čtvrt století. Zaměřuje se na téma lidských práv, sociální spravedlnosti a globální solidarity.

Od svého zrodu v roce 1999 se festival Jeden svět stal nezaměnitelným symbolem v boji za lidská práva. Promítání dokumentárních filmů, které se odvážně vyrovnávají s kontroverzními tématy, jako je například sociální nerovnost nebo environmentální krize, poskytuje divákům okno do světa. Pro letošní ročník si navíc organizátoři festivalu připravili několik změn.

„Festival existuje už 26 let. Zbývá se lidskými právy. Těch 25 ročníků byly především dokumentární filmy, vše to byly skutečné příběhy. Letos poprvé zařazuje i fikční filmy. Došlo tak i ke změně názvu festivalu. Letos je to Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět. Věnujeme se hlavně lidským osudům a tomu, abychom podpořili lidi, kteří žijí v nějakém diskomfortu, tam, kde jsou vyloženě pošlapávaná lidská práva. Filmy jsou opravdu z celého světa,“ uvedla Lenka Dolečková za karlovarskou pobočku Člověka v tísni.

Podle ní se hlavní změny dotýkají také grafiky provázející festival, i témat. Dříve bylo totiž vždy určeno jedno téma, které měly promítané filmy společné. Od letošního roku tomu je jinak, přehlídka totiž představí filmy s různými tématy a bude tomu tak i v nadcházejících letech. „Letošní rok nemá dané téma. Každý rok byla i jiná grafika festivalu, ale teď už to tak nebude,“ doplnila Dolečková.

Přístupnost pro všechny

Festival Jeden svět není pouze o sledování filmů. Je to interaktivní zážitek, který přináší diskuse s tvůrci, aktivisty a experty na témata filmů. Každoročně na něj míří desítky hostů z celého světa, aby diskutovali s diváky a sdíleli své zkušenosti. Tyto diskuse nejen osvětlují problematiku prezentovanou ve filmech, ale také inspirují k aktivnímu zapojení se do boje za lidská práva.

Organizátoři dbají na to, aby události byly přístupné pro všechny. Proto se snaží zajistit, aby festivalové akce byly přístupné pro lidi s různými typy omezení, ať už jde o nevidomé a slabozraké, neslyšící nebo osoby se sníženou pohyblivostí.

Festival míří i do Karlovarského kraje

Kompletní program organizátoři představili na tiskové konferenci už 5. března v Praze. Kromě Prahy se Jeden svět 2024 uskuteční ještě v dalších 47 městech po celé České republice. Diváci a divačky si ho od 20. března budou moci užít například v kinech v Lounech, Uherském Hradišti, Ústí nad Labem, Táboře, Znojmě, Roztokách, Plzni, Karlových Varech či Mladé Boleslavi. Jeden svět se tradičně podívá i za hranice a v druhé polovině dubna proběhne i v Bruselu.

„V Karlovarském kraji zahajujeme veřejné projekce 22. března v kině Drahomíra v Karlových Varech. Pak budeme pokračovat o víkendu v Ostrově v Jakoby kavárně. Pak se vracíme do Karlových Varů, 25. března pokračujeme v Drahomíře a 27. března budeme pořádat punkovou projekci v tuhnickém Výměníku. Poslední film se vrátí do Ostrova do Jakoby kavárny, ale to je až 4. dubna,“ upřesnila Dolečková s tím, že v letošním roce se vůbec poprvé festivalové filmy budou promítat také v Sokolově.

Vstupenky, kompletní program a další podrobnosti naleznete zde.

Spustit audio