Fakultní nemocnici Brno trápí opilí pacienti

Na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Brno se stále častěji setkávají s opilými pacienty. Jen za letošní prázdniny tam řešili sto čtyřicet pět takových případů. V průměru měli opilí pacienti v krvi zhruba dvě promile alkoholu. Rekordmanovi naměřili pět promile. Lékaři fakultní nemocnice Brno zdůrazňují, že ošetření opilých pacientů je na rozdíl od střízlivých mnohem komplikovanější a hlavně dražší.

Důvody nákladnosti léčby se dají podle lékařů z brněnské fakultní nemocnice demonstrovat na opilých řidičích po dopravních nehodách. I když se nakonec ukáže, že utrpěli jen lehčí zranění, stejně často musí podstoupit drahé komplexní vyšetření. "Podnapilý pacient není dostatečně soudný na to, aby lékařům popsal vše, co ho trápí. Při vyšší opilosti nekomunikuje a jeho stav připomíná bezvědomí. Proto i v takových případech musíme provádět komplexní vyšetření jako kdyby pacient v bezvědomí skutečně byl. Pacienti, kteří se snaží zapřít požití alkoholu, zase svoje příznaky zmenšují. My ale takového člověka musíme brát jako těžce poraněného. Takový pacient přijde na jedenáct tisíc korun," vysvětluje primář Petr Nestrojil.

Přednosta Kliniky úrazové chirurgie Michal Mašek upozorňuje na to, že těmto lidem museli kvůli zmatené komunikaci zbytečně provést vyšetření za zhruba jeden milion a dvě stě tisíc korun. A připomíná další komplikaci s opilými pacienty - ruší ostatní nemocné a zbytečně zaměstnávají personál: "Vytváří neklid na ambulanci a nedovolí ostatním pacientům se vyspat. Dělají alotrie a nejsme schopni je zklidnit. Ti nejtěžší vůbec nekomunikují a jsou přiváženi v bezvědomí. Vynakládáme pak velké částky na to, abychom vyšetřili co jim vlastně je. Považujeme to za zbytečnou práci. Ubírá nám to čas a síly pro ty ostatní, kteří si zranění nezpůsobili vlastní vinou."

Spustit audio