Exšéfka soudu v Uherském Hradišti dostala důtku, nestíhala psát rozsudky. Trestní úsek byl jako Augiášův chlév

Soudkyně opakovaně nestíhala vyhotovit písemné znění rozsudků.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu uložil důtku bývalé předsedkyni Okresního soudu v Uherském Hradišti Haně Kurfiřtové.

Soudkyně opakovaně nestíhala vyhotovit písemné znění rozsudků.

Soud v Hradišti patřil mezi nejpomalejší. Lepší se to, chceme důstojné podmínky, říká nový předseda

Soud v Uherském Hradišti

Nový předseda soudu v Uherském Hradišti Tomáš Gargulák chce soud stabilizovat.

Podle žaloby, kterou dnes před kárným senátem shrnul místopředseda krajského soudu Aleš Flídr, nedodržela Kurfiřtová zákonné lhůty pro vyhotovení rozsudku v devíti kauzách. Opakovaně žádala o prodloužení lhůty, termíny nestíhala o měsíce.

Kurfiřtová nyní působí na trestním úseku soudu. V minulosti se hájila náročností řešených kauz, svou pečlivostí, ale také pracovní zátěží spjatou s tehdejší funkcí předsedkyně soudu.

V dalších pěti spisech podle kárné žaloby nedodržela zákonné lhůty pro provedení prvního úkonu směřujícího k rozhodnutí.

Kárný senát dal žalobě z větší části zapravdu a vyměřil důtku, přestože vedení krajského soudu na žádném postihu netrvalo.

Z prodlužování lhůt, které by mělo být výjimečné, se podle Flídra stal v Uherském Hradišti běžný nástroj. Situaci na trestním úseku popsal jako Augiášův chlév, což je odkaz na antický příběh o mimořádně zaneřáděném chlévu, který musel uklízet bájný silák Héraklés.

Kurfiřtová se v minulosti hájila náročností řešených kauz, svou pečlivostí, ale také pracovní zátěží spjatou s tehdejší funkcí předsedkyně soudu. Dnes řekla, že bylo chybou, když se snažila spojovat předsednickou funkci s relativně vysokou soudcovskou zátěží. Jako funkcionářka měla možnost omezit počet kauz, které bude dostávat na stůl.

"Chtěla jsem být kolegiální. Také jsem chtěla soudit," řekla dnes Kurfiřtová, která je nyní znovu řadovou soudkyní. Vyjádřila lítost nad situací, která v Uherském Hradišti vznikla.

Kárný senát dnes měl původně řešit také žalobu na dalšího soudce z Uherského Hradiště Jiřího Přibyla. Jednání ale zrušil, Přibyl se omluvil se zdravotních důvodů, žalobu začne senát projednávat až v lednu. 

Problémy soudu v Uherském Hradišti s průtahy vyvrcholily letos na jaře, kdy na tři soudce z Uherského Hradiště podal předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek kárnou žalobu. Důvodem byly průtahy při rozhodování a vyhotovování rozsudků. Jednomu ze soudců hrozí až odvolání z funkce. Kvůli podání žalob rezignovala Hana Kurfiřtová. 

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související