Dýňová pomazánka

Kulinářská soutěž o nejlepší dýňovou pomazánku, tvorba nejhezčího dýňového bubáka, dýňové recepty, podzimní dílničky, přednášky o dýních i hudba, tanec i divadlo.

To vše slibuje brněnská Otevřená zahrada v Údolní ulici 33, v neděli 13. října od 10 do 17 hodin na Dýňové slavnosti. Zajímavosti o dýních na místě představí i Markéta Venyšová, za kterou se dnes v apetýtových receptech vydáváme pro recept na Dýňovou pomazánku.

Budete potřebovat:

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 2-3 stroužky česneku
  • plátek másla
  • 2 lžičky Lučiny
  • šípkový prášek
  • zázvorový prášek (lze i nakrájet čerstvý zázvor)
  • vlašské oříšky
  • pepř 
  • sůl
  • tymián

Postup:

  1. Nakrájenou dýni Hokaido a neoloupané stroužky česneku upečeme v troubě asi třičtvrtě hodiny na 200 stupňů.
  2. Připravíme si mixér a postupně do něj dáme: oloupanou upečenou dýni bez semínek, oloupaný upečený česnek, plátek másla, 2 lžičky Lučiny, špetku šípkového prášku, špetku zázvorového prášku, pár vlašských ořechů a podle chuti sůl a pepř.
  3. Rozmixujeme do hladké pomazánky.
  4. Namažeme na chleba a ozdobíme vlašskými ořechy, jedlými květinami a posypeme tymiánem, případně dalšími bylinami podle chuti a fantazie.