Dvůr Králové doplatí majiteli čistírny odpadních vod zhruba 7,7 milionu a bude s ním dál jednat

31. leden 2019 11:10

Královedvorská radnice pravděpodobně nebude podávat dovolání proti pátečnímu rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové. Ten rozhodl o tom, že má radnice doplatit společnosti Evorado Import víc než sedm a půl milionu korun za čištění splašků v letech 2005 - 2013. Teď chce vedení města s vlastníkem čistírny jednat o platbách od roku 2014.

Causa čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem

Rekonstrukce čistírny odpadních vod v Novém Bydžově

Vysoká pokuta hrozí majiteli čistírny ve Dvoře Králové nad Labem, který dnes její provoz zastavil. Udělal to kvůli nevyjasněným podmínkám placení za čištění odpadních vod ze strany města.

„Já jsem spokojen. Pro mne je to zadostiučinění, ja to beru jako vítězství," popisuje rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové zastupitel Dvora Králové nad Labem Jan Bém, který byl dlouhá léta ve vedení města.

Od počátku byl prý přesvědčen o tom, že si soukromý majitel čistírny nárokuje za čištění víc peněz, než by měl.
„My jsme nepolevili těm nátlakům, které firma Evorado vyvíjela."

Že je rozhodnutí o doplatku zhruba sedmi milionů sedmi set tisíc korun pro město příznivé, připouští i současný starosta Jan Jarolím z Hnutí ANO. Podle posudku, který měl soud k dispozici totiž hrozilo, že bude musel zaplatit mnohonásobně víc.
„Ty pomyslné nůžky, jak to mohlo dopadnout, byly rozevřeny opravdu velmi široce. To znamená třeba od částky 50 milionů, které jsme mohli dostat, až po nějakých 200 milionů, které jsme měli zaplatit. Takže se dá soudní rozhodnutí brát svým způsobem jako vítězství."

Čistírna odpadních vod, Třebíč

Jde prý ale o vítězství v bitvě. Rozhodnuto je totiž zatím pouze do roku 2013. O platbách od té doby chce radnice s majiteli čistírny začít vyjednávat.

Reálný je podle starosty Jarolíma doplatek města dvanáct a půl milionu korun, tedy asi dva a půl milionu za rok.
„My se musíme domluvit na tom, kolik bude činit cena za čištění odpadních vod v období let 2014 až 2018, respektive 2019."

O vývoji letitého sporu rozhodnou další jednání 

Současně je prý znovu potřeba řešit, jestli čistírna zůstane stále v rukou soukromého vlastníka, a nebo se ji město pokusí koupit.
„Já jsem příznivcem toho, aby se město se stávajícím majitelem domluvilo. Byla by to z ekonomického pohledu nejlépe schůdná varianta."

02125222.jpeg

Naopak velmi málo pravděpodobné je to, že by si Dvůr Králové nad Labem postavil čistírnu vlastní. I proto, že momentálně není šance na stavbu za téměř 200 milionů korun získat dotaci.

O dalším vývoji sporu rozhodnou až následná jednání s majiteli čistírny odpadních vod, společností Evorado Import. Ta rozhodnutí krajského soudu komentovat nechce, čeká na písemné odůvodnění. Hned po jeho prostudování se prý majitelé firmy se zástupci města sejdou.

Spustit audio

Související