Dotační program „Oprav dům po babičce“ poskytuje podporu až do výše jednoho milionu korun. Půjčka vás ale nemine

31. srpen 2023

„Program ‚Oprav dům po babičce‘ podpoří nejenom kompletní zateplení stávajících domů a rekreačních objektů, navíc se dá kombinovat s dalšími oblastmi podpory. Fotovoltaikou, solárním ohřevem vody, tepelnými čerpadly nebo využíváním dešťové vody,“ vysvětluje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Dotační program „Oprav dům po babičce“ poskytuje podporu až do výše jednoho milionu korun. Program startuje v září a přihlásit se do něj můžete přes internetové stránky Nová zelená úsporám.cz, kde jsou všechny podrobnosti, nebo přes krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí.

Dotace cílí především na mladé rodiny, které nemají dostatečnou finanční zálohu na opravy. Podmínkou je ekonomická – pracovní aktivita žadatele.

Kdo může žádat

Žádat mohou ti, kteří vlastní rodinný nebo rekreační dům. Podmínkou je, že v době vyplacení dotace tam žadatel musí mít trvalé bydliště a po realizaci, rekonstrukci stavby tam musí vedle vlastnictví objektu mít i trvalé bydliště dalších 10 let.

U dřívějších programů jsme museli částku, kterou nabízela dotace, nejdříve prostavět, a pak nám tyto peníze formou dotace stát vyplatil. „U programu ‚Oprav dům po babičce‘ je dotace formou zálohy. Např. na zateplení (obvodového pláště, střechy, stropu, výměny oken a dveří) mohou žadatelé dostat až jeden milion korun. Na další opatření podle limitů podpory tak, jak je vypsána. Navíc můžeme čerpat výhodné úvěry od stavebních spořitelen (s úrokem 3–4 % od roku 2024) a na nezaopatřené dítě v rámci rodiny získat bonus 50 000 Kč,“ upozorňuje Tomáš Sysel.

Půjčku si budete muset vzít vždy

Za milion korun se dá udělat na starém domě hodně práce. Ale je omyl si myslet, že na zateplení domu bude stačit tato dotace a žadatel na sebe nebude muset brát břemeno stavebního úvěru. „Milion korun státní dotace představuje 50 % z celkových způsobilých výdajů. Dotace je připravena pro ty, kteří nemají počáteční kapitál. V tomto případě ho hned na začátku poskytne stát a může se začít. Na zbytek si za velmi výhodných podmínek musí žadatel půjčit.“

Program má několik stupňů podpory. Vedle zateplení lze například:

  • vyměnit zdroje tepla, kde lze čerpat až 80 000 Kč
  • vyměnit na kotel na biomasu, kde lze čerpat až 45 000 Kč
  • zavést solární ohřev vody, kde lze čerpat až 100 000 Kč
  • pořídit fotovoltaiku na řízenou rekuperaci – výměnu vzduchu, kde lze čerpat až 105 000 Kč

Program je velice komplexní a neustále se vyvíjí, upravuje a doplňuje. Pracovníci Státního fondu životního prostředí i ministerstva na něm intenzivně pracují. Sledujte webové stránky.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Související