Dort Pavlova

Tento dort dostal jméno po ruské primabalerině Anně Matjejevně Pavlově.
Kdo bělostný moučník, který svou chutí navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, připravil úplně poprvé, není známo. O původ receptu se dodnes Austrálie pře s Novým Zélandem. Obě země totiž nadýchaný dezert považují za poklad své národní gastronomie. 

V Austrálii lze koupit korpus jako polotovar, krásně a bezpečně zabalený, což svědčí o tom, jak je zde tento dort populární.

Suroviny:

4 bílky

375 g krystalového cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

1 lžička vinného octa

1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)

500 ml smetany ke šlehání

jahody

maliny

kiwi…

Postup:

Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob.

Na pečící papír si nakreslíme kruh o průměru přibližně 23 cm. Do vyznačeného kruhu naneseme sněhovou hmotu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme, ve středu mírně prohloubíme, vytvoříme tvar mělké misky.

Minidort Pavlova podle receptu Mirky Kuntzmannové

Troubu zahřejeme na 150 °C, vložíme plech se sněhovou hmotou a pečeme zprvu 15 minut, potom snížíme teplotu na 100 °C a pečeme - sušíme další hodinu. U horkovzdušné trouby nastavíme celkově teplotu o 20 °C nižší. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě vychladnout.

Studený dort ozdobíme šlehačkou a ovocem. V zimním období můžeme použít ovoce mražené nebo kompotované.

Z bílkové hmoty můžeme připravit malé korpusy, mini Pavlovy. Odpadne tak krájení dortu, každý dostane svůj celý.

Příprava tohoto dortu potrvá přibližně 2,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň