Dopravní komplikace na jihu Brna. Výpadovka z centra k dálnici D2 je průjezdná s omezením

15. duben 2024 10:00

K rozšiřované dálnici D1 u Brna se dneškem přidávají další dopravní omezení. Ředitelství silnic a dálnic obsadilo výpadovku z centra města směrem ke křížení D1 a D2. Velkou část Hněvkovského ulice ve čtvrti Komárov čeká rekonstrukce. Jaký to má vliv na dopravu?

Oprava je rozdělená na dvě etapy. První je u křižovatky blíž k dálnici D2 a týká se úseku od křižovatky se Sokolovou ulicí po železniční most a blízkou prodejnu Lidl.

Druhá etapa bude od železničního mostu směrem do centra města, a to za křižovatku Hněvkovského a Černovické ulice, takže silničáři opraví i část Svatopetrské ulice. Všechno by mělo trvat maximálně měsíc, oficiální konec omezení je naplánovaný na neděli 12. května.

Je to problém pro tisíce aut – podle celostátního sčítání dopravy jich tímto úsekem projede denně asi třicet tisíc. A už teď je to pro ně problematické kvůli omezení na dálnici D1, kterou silničáři v Brně-jihu rozšiřují ze čtyř na šest pruhů.

Ve špatném stavu není jen Hněvkovského, ale taky Černovická. Vedení městské části předpokládá, že rekonstrukce této ulice začne o letních prázdninách, záviset to ale bude na krajských silničářích, kteří mají tuto cestu ve správě. Radnice Brno-jih podle místostarosty Lukáše Bouly z ODS zkoušela koordinovat opravy Černovické i Hněvkovského ulice. Městská část nechtěla, aby se obě stavby potkaly v jeden čas. Proto se dohodla s ŘSD, že Hněvkovského přijde na řadu dřív a taky vyjednali zkrácení doby rekonstrukce, takže místo očekávaných dvou měsíců se vše má stihnout v jednom. Délka navazujících oprav Černovické ulice ještě stanovená není.

Další silniční tepny ovlivněné pracemi silničářů

Ve východní části města stále pokračuje dostavba Velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka. Další úsek okruhu je rozestavěný v Žabovřeské ulici. Do toho magistrát staví protipovodňová opatření v ulici Poříčí podél řeky Svratky. Pokračují taky práce v Bauerově ulici podél výstaviště. Ty si od zítřka vyžádají úplnou uzavírku rampy od Pisáreckého tunelu směrem k výstavišti a centru města. Objízdné trasy povedou od kampusu, po ulici Jihlavská, Heršpická a Poříčí. Úsek mezi Pisáreckým tunelem a Velodromem bude průjezdný jen jedním pruhem v každém směru.

Spustit audio