Dominantou Zruče nad Sázavou je zámek. Najdete tu ale i Vodácké muzeum nebo Kuličkový areál

16. červen 2023

Zruč nad Sázavou se nachází na jihovýchodním okraji Středočeského kraje. Může se pochlubit nejen protékající řekou Sázavou a vodní nádrží Švihov, ale i řadou dalších zajímavostí. Třeba krásným pohádkovým zámkem a zámeckým parkem, Kuličkovým areálem, Vodáckým muzeem nebo půvabnou rozhlednou jménem Babka. Zručí nás provedla vedoucí odboru kultury, školství a sportu Města Zruč nad Sázavou Martina Fialová.

Dominantou Zruče je zámek postavený v novogotickém stylu. Návštěvníkům nabízí dva prohlídkové okruhy, které vedou komnatami posledních majitelů Šebků a nabízejí tak pohled do soukromí šlechtické rodiny. „Snažíme se, aby to vypadalo, že Šebkové zrovna jen na chvíli někam odešli,“ říká Martina Fialová.

Připravená je i prohlídková trasa pro děti, která nese název Prohlídka komorné Agáty. „Průvodkyně je oblečená jako skutečná komorná. Provádí děti zámkem a nechává je vyzkoušet si psaní brkem nebo zatopit v kamnech.“ Kromě toho je v podkroví zámku Svět kostiček a panenek. „Máme tam na čtyři tisíce panenek z různých zemí a z různých období. A potom kostičky Seva, se kterými si děti mnohou hrát a stavět z nich dle libosti.“

Na místě zručského zámku stával původně hrad. Do dnešních dnů z něj zbyla jen tak zvaná Kolowratská věž, která sloužila jako hláska. Ta je v současné době přístupná pro veřejnost. Návštěvník si může projít čtyři patra věže a vystoupat až nahoru na vyhlídku, odkud je krásný výhled do zámeckého parku a také na Novou Zruč.

Zámecký park je v anglickém stylu s Růžovou zahradou. „Je opravdu nádherný. Návštěvníci mu říkají Malé Průhonice. A my jsme navíc udělali Naučnou stezku zámeckým parkem. Má celkem 14 zastavení, na každém z nich si návštěvník může přečíst nějakou zajímavost. A jsou tam i úkoly pro děti,“ popisuje Martina Fialová.

Nad Zručí se tyčí rozhledna Babka

Na konci parku se nachází areál někdejšího zámeckého dvora. Dnes byste tam našli unikátní expozici, která je právě ve Zruči nad Sázavou naprosto pochopitelná. Vodácké muzeum. „Je tam spousta nejrůznějších lodí, pádel, vodácké literatury, filmy z vodáckého prostředí a také různé interaktivní prvky. Můžete si třeba zkusit nafouknout raft ruční pumpou. A zjistit, že to vůbec není jednoduché,“ usmívá se Martina Fialová.

Martina Fialová z MÚ Zruč nad Sázavou

Dalším zajímavým místem je ve Zruči nad Sázavou Kuličkový areál. „Představte si velkou hromadu betonu, ve které jsou udělané různě se proplétající barevné dráhy. Je jich tam celkem deset a doplňují je tunely, mosty nebo skokanské můstky. Nejde ani tak o umění hrát kuličky, ale spíš o štěstí. Musíte tu kuličku dobře hodit a musíte zvolit správnou dráhu.“ Kuličkový areál se nachází asi 200 metrů od zámeckého parku a je součástí velkého dětského hřiště.

Když byste se na Zruč a na její okolí chtěli podívat hezky z výšky, můžete vyrazit směrem na sever na vesnici Jiřice, kde stojí půvabná rozhledna jménem Babka. Byla postavena v roce 2015, je vysoká 24 metrů a na její vrchol vede 130 schodů. Z vyhlídkové plošiny uvidíte Velký Blaník, Melechov, Fiolník nebo horu Jordán.

A přímo na vyhlídkové plošině vás čeká další zručský unikát - Klikotoč. „To je takové zařízení, u kterého si zatočíte klikou a budete točit tak dlouho, dokud neuslyšíte gong. Potom si tlačítkem vyberete jednu světovou stranu a o té pak uslyšíte všechny zajímavosti, které se k ní váží,“ vysvětluje Martina Fialová.

Jaké další překvapení vás u rozhledny čeká a jak je možné trávit ve Zruči čas u řeky Sázavy, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.