Domácí sýr z tvarohu

V Babských radách zazněl recept na domácí sýr z tvarohu od paní Radky z Třebíče. A jelikož posluchači volali a ptali se, jak si chutný domácí sýr vyrobit, neváhali jsme a recept zařadili do dnešního dopoledního Apetýtu.

Na domácí sýr z tvarohu budete potřebovat:

  • 250 g kostku tučného měkkého tvarohu 
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíci másla
  • půl lžičky jedlé sody
  • sůl a koření podle chuti

Postup:

  1. Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. (Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.)
  2. Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota a neoddělí se syrovátka. 
  3. Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže. 
  4. Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme ho plátnem nebo utěrkou. 
  5. Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky. 
  6. Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
  7. Sýr by se měl začít tavit.
  8. Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody. 
  9. Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme. 
  10. Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval.
  11. Tento základ domácího sýru z tvarohu necháme ztuhnout v lednici, ideálně přes celou noc. 

Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.