Domácí chléb bez kvásku upečete snadno a rychle. Podle receptu Mirky Kuntzmannové

Na čerstvě upečený chléb hned tak něco nemá. V době, kterou nyní prožíváme, se snadno může stát, že nám chléb doma dojde a pro někoho může být problém si pro čerstvý dojít nebo dojet. Nabízíme recept na velmi jednoduchou přípravu domácího chleba. 

Ingredience
  • 700 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 10 g sušeného droždí (1 ½ balíčku)
  • 3 ½ lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 5 zrnek anýzu
  • 1 nepříliš plná lžíce medu nebo cukru
  • 540 ml teplé vody
  • 1 lžíce octa

V současnosti je v módě tzv. „kváskování“. Možnost získání kvásku však nemají všichni a také je doba přípravy kváskového chleba mnohem delší. Tento recept je velmi rychlý a s kváskovým chlebem si chuťově tento nezadá.

Všechny sypké suroviny dobře promícháme, ideálně v robotu. V teplé vodě rozpustíme med nebo cukr, přidáme ocet a touto směsí zaděláme těsto, které je hutné, tužší. Necháme ho v zadělávací míse, kterou překryjeme kuchyňskou fólií 1 hodinu kynout. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a vytvoříme bochník. Ten přendáme do pomoučené ošatky a na teplém místě necháme pod utěrkou kynout další 1 ½ hodiny. 

Kynutí domácího chleba

Troubu vyhřejeme na 250° C a necháme v ní nahřát dva plechy. Plech, na kterém budeme chléb péct, posypeme moukou, přendáme na něj vykynutý bochník, potřeme ho vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Na druhý vyhřátý plech, který necháme ve spodní části trouby, nalijeme cca ½ litru horké vody na zapaření. Troubu rychle zavřeme a 15 minut pečeme na 230°C. Potom snížíme teplotu na 180 - 200°C (podle druhy trouby), chléb opět potřeme vodou a pečeme dalších cca 45 minut.

Dobře upečený chléb po poklepání na kůrku krásně „zvoní“. Zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vystydnout. Vychladlý chléb ponecháme v utěrce, v žádném případě ho neuchováváme v igelitovém sáčku. Z této dávky připravíme chléb vážící cca 1 ½ kg.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko