Dodržování rychlosti v České Třebové budou hlídat další radary

19. březen 2018 09:15

Na neukázněné řidiče si v České Třebové brzy počíhají další radary. Radnice plánuje na tento rok zavést v pořadí druhé úsekové měření. To první je v obci Třebovice, která spadá pod město.

„Myslím, že se to zklidnilo, auta jezdí pomaleji, což je dobré, protože je tam škola,“ říká paní Zuzana, která bydlí v Třebovicích. Že se chování řidičů zlepšilo, prý říkají i její sousedé. Počet řidičů překračujících rychlost za poslední měsíce klesl zhruba o polovinu.

Čtěte takéRadary v Litomyšli vyfotí i slušné řidiče. Budou mezi nimi hledat kriminálníky

Podle vedoucího odboru dopravy Městského úřadu Česká Třebová Tomáše Hájka to ale může být tím, že v zimě lidé obecně jezdí pomaleji. „Řidiči nepřekračují rychlost tolik jako v letním období kvůli námraze, náledí, povětrnostním podmínkám.“

Radar se za rok zaplatí

Úsekové měření v Třebovicích začalo na konci května. Jeho dlouhodobý účinek se tedy teprve ukáže. Už teď je jasné, že radary zachytily hodně neukázněných řidičů. „Je tam evidováno kolem 5900 přestupků. Za všechny přestupky, které byly nahlášeny na Městský úřad Česká Třebová, byly vybrány 3 miliony korun, z toho 80 % tvoří úsekové měření v obci Třebovice.“

Radary v Třebovicích začaly měřit naplno

Úsekový radar v Třebovicích

Třebovice na Orlickoústecku mají novou ochranu proti neukázněným řidičům. Před dvěma měsíci se v obci s osmi stovkami obyvatel na silnici I/14 objevily radary, které úsekově měřily rychlost. Jejich zkušební provoz skončil a od pondělí už fungují naplno.

Přesné umístění nového úsekového měření se ještě může změnit. Podle starosty Jaroslava Zedníka z TOP09 má ale vedení města už celkem jasnou představu. „Zatím je navrhován ze strany policie jako nejaktuálnější a nejnebezpečnější úsek na Křibu.“

Nový úsek by měl být dlouhý asi 400 metrů. Jeho zřízení bude stát skoro 1,5 milionu korun. „Teď řešíme, jestli si to vzít do pronájmu, nebo to zaplatit, protože výnos z úsekového měření je tak velký, že do roka bychom to měli mít zaplacené,“ doplňuje starosta.

Kromě radarů, které nechá město nainstalovat letos, plánuje radnice do budoucna ještě další dvě úseková měření na silnici I/14.

Spustit audio