Dobruška má speciální místnost pro zasedání krizového štábu. Je naprosto soběstačná

24. listopad 2017 09:55

Profesionální hasiči v Dobrušce mají ve své stanici nově opravenou a vybavenou místnost. Sloužit má především krizovému štábu Dobrušky. Scházet se v ní bude při mimořádných situacích, jako jsou například povodně.

S velitelem profesionálních hasičů v Dobrušce Vítem Kloučkem sedíme v nové místnosti, která je určená pro krizové řízení. Na první pohled je to klasická zasedací místnost. Ale ona úplně klasická není.

„Naše místnost má několik výhod. Zejména to, že v době výpadku energií je tato místnost naprosto soběstačná. Máme tady velký dieselgenerátor, který utáhne nejen tuto místnost, ale celou požární stanici. V době toho přechodu máme několik záložních UPS zdrojů. Takže jsme připraveni kdykoliv pracovat. A to jak v létě nebo zimě," vysvětluje Vít Klouček.

Je tady celá řada moderní techniky. Telefon, počítač, dataprojektor, velké promítací plátno, velká televize. To vše je zapotřebí.

„V případě těch krizových stavů, a my jich na našem území obce s rozšířenou působností jich předvídáme, že jich může nastat kolem šestnácti, tak přijde ten okamžik, kdy nastane třeba povodeň. A my bychom potřebovali sledovat aktuální počasí, aktulání meteosnímky, abychom dokázali předvídat tu situaci," říká Vít Klouček.

Generátor na výrobu elektrické energie

Povídáme si přímo v hasičské stanici v Dobrušce. Chyběla tu taková specializovaná místnost? V jakých prostorách jste se scházeli do této doby?

„Do té doby jsme využívali prostory městského úřadu. Ale tam scházelo to, o čem jsem hovořil. Není to jen o tom, abychom měli záložní zdroj energie. Ale tady se počítá, že při tom krizovém stavu by ty pracovní skupiny pracovaly ve dvanáctihodinových směnách. Kompletní krizový štáb má v případě Dobrušky 16 členů. Čili je to 32 osob při tom střídání. A pro tyto lidi je zapotřebí zajistit stravování, případně i nějaký nocleh, nějaký prostor pro odpočinek. A to ve městě skutečně nebylo," doplňuje Vít Klouček.

Za vybudování této krizové místnosti zaplatilo město 640 tisíc korun.

„Tato dotace byla dána hasičskému záchrannému sboru. Je krajně neopominutelná i snaha příslušníků, kteří slouží na této stanici. Dokázali jsme vyčlenit jejich čas na to, že velkou část prací tady odpracovali i oni. Takže ta částka je poměrně vysoká, ale byly by ještě mnohem vyšší, kdybychom tady ty práce neodpracovali. A to byly hrubé stavební práce, nebo elektrikářské práce," dodává velitel profesionálních hasičů v Dobrušce Vít Klouček.

V nové místnosti mohou mít jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči, také školení.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související