Do kin jde film o dívce z Plzně, kterou před deseti lety expřítel napadl kyselinou

20. říjen 2023 13:39, aktualizováno

Moje nová tvář – do kin přichází dokumentární film věnovaný Martině z Plzně. Před deseti lety ji napadl zhrzený expřítel a kyselinou ji připravil o zrak. Martina se ale nevzdala a sama teď podobně postiženým lidem pomáhá.

Nevzdat se a bojovat. I to je poselství nového dokumentárního filmu Moje nová tvář. Ten vypráví příběh Martiny Izingové z Plzně, kterou před deseti lety napadl expřítel kyselinou. Po jeho útoku přišla o zrak. Následovalo mnoho let plných bolesti, operací, depresí, ale postupem času i naděje. Dnes je Martina jednou z tváří projektu Burn Fighters, který pomáhá podobně postiženým lidem.

Režisérkou filmu, jež se zároveň podílela na scénáři, je Jarmila Štuková. „Natáčela o kyselinových útocích v Indii a chtěla se potkat s někým, kdo prožil něco podobného v České republice. Spřátelily jsme se. Já jsem se postupem času chtěla vrátit do běžného života, takže jsem si našla masérský kurz a Jarmilu to zaujalo. Přišla s nápadem mou cestu k osamostatnění natočit. Na začátku jsme netušily, kam až se přitom dostaneme,“ vypráví Martina.

Výsledkem je více než sedmdesátiminutový dokument mapující sedm let Martinina života. Film začíná masérským kurzem, pokračuje novým zaměstnáním, vlastním bydlením nebo příchodem vodicí fenky Biancy. Součástí dokumentu jsou také projekty, kterým se Martina věnovala či stále věnuje. „Pořád bojuju s pocitem, že si nepřipadám dostatečně zajímavá na to, aby o mně byl natočený film. Ale na druhou stranu bych ráda tím, že ukážu svou cestu, motivovala ostatní lidi, které potkal podobný osud, aby nezůstali jen zavření doma a nenechali o sebe pečovat,“ říká Martina.

Předpremiéra dokumentu proběhla v pražském kině Lucerna. Zhruba za týden snímek uvidí návštěvníci festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související