Do hospody z minulého století můžete nahlédnout v Kašperských Horách

25. srpen 2005

Historické pivní lahve, půllitry, výčepní zařízení a jiné předměty související s pivovarnictvím, představuje nová expozice v Kašperských Horách na Klatovsku. Umístěna je v objektu soukromého moto muzea a pochází se soukromé sbírky sběratele z Plzeňska. Nadšenců, kteří sbírají věci související s pivem, jsou prý v republice stovky.

Návštěvníci si mohou v muzeu kromě historickým motocyklů a hraček prohlédnout téměř 180 starých pivních lahví z let 1875 až 1930, každá pochází od jiného pivovaru v Česku. Podle majitele moto muzea Zdeňka Bálka, bylo ještě v roce 1912 v českých zemích přes 600 pivovarů. Každý měl postupně několik druhů lahví, které se lišily zejména nápisy.

Pivo

Ačkoliv lahve ze zeleného nebo hnědého skla vypadají až na nápisy skoro stejně, sběratelé mezi nimi mají svá esa. Od některé várky lahví, které si nechal pivovar odlévat do formy z hruškového dřeva, se totiž do dnešní doby dochovalo jen pár posledních kousků.

Pivovarská expozice obsahuje také řadu skleněných půllitrů a korbelů i sklenek používaných v hostincích na alkohol. Je tu několik různých zařízení na plnění a zátkování pivních lahví. Do doby 30. let minulého století pak přenese návštěvníky muzea interiér tehdejšího hostince, kde je vše, co v tehdejší hospodě bývalo - stoly a židle, pult s pípou, kompresor, ale také například historické hodiny a starý kulečníkový stůl. Na hospodských stolech jsou kromě porcelánových pivních podtácků také například nerezové ohříváčky piva. Ty používali hosté, kterým se zdálo pivo moc studené. A to se stát mohlo, protože dříve se pivo chladilo ledem, který pivovarníci přes zimu nalámali na rybnících a řekách. Během roku pak ke každé rozvážce piva přidávali hospodskému do sklepení i kus ledu na udržování piva v chladu.

Na zdraví
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio