Do části lesů u Zlína se nesmí. A padající stromy zavřely cyklostezku z Kroměříže do Kvasic

1. únor 2018 17:05

Zlínský magistrát prodloužil zákaz vstupu do lesů v okolí města do konce března. A radnice v Kroměříži nechala uzavřít cyklostezku, která vede při řece Moravě do Kvasic. 

Na stezce mezi Kroměříží a Kvasicemi popadalo v minulých dnech šest stromů, jeden dokonce těsně minul projíždějícího cyklistu.

„Město z bezpečnostních důvodů cyklostezku uzavřelo,“ uvedl vedoucí odboru služeb kroměřížské radnice Lambert Hanzal.

Špatný stav stromů

Oblíbená cyklotrasa vede po vyvýšené hrázi řeky Moravy z kroměřížské části Trávník. Pozemky v jejím sousedství vlastní stát.

„Nachází se na nich vzrostlé stromy, které jsou ve špatném stavu. Jsou napadeny houbou, jež decimuje tamní jasany. Ztrácejí vitalitu a některé jsou již suché s odumřelým kořenovým systémem. Hrozí tak jejich pád na cyklostezku,“ uvedl Martin Posolda, který má na kroměřížské radnici na starost městskou zeleň.

Zákaz vstupu do vybraných lesů u Zlína platí od začátku loňského listopadu, důvodem je odstraňování škod po podzimní vichřici. Původně měl platit do konce ledna, nyní byl prodloužen.

Do lesů mohou pouze vlastníci

Magistrát po vichřici nejdříve omezil vstup do městských lesů v lokalitě Tlustá hora, lidé tam ale mohou chodit alespoň po zpevněných cestách. Po týdnu však přibyl další zákaz týkající se pozemků státního podniku Lesy ČR v blízkosti místní části Malenovice.

"Zákaz vstupu se nevztahuje na vlastníka lesa a osoby jím pověřené, kteří mohou vstupovat na lesní pozemky za účelem provádění hospodářské činnosti. Tímto nařízením nejsou dotčena práva a povinnosti osob, které vykonávají činnosti povolené zvláštními předpisy, například hasičský záchranný sbor, policie a podobně," uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související