Díky počasí si budeme muset letos na burčák počkat, nejdříve bude k mání ten ze skleníkových hroznů

16. srpen 2023 14:08

Bouřlivé víno nebo mléko starců - i tak se říká burčáku. Nikde na světě se netěší takové oblibě jako v České republice a sousedním Rakousku. Jak to bude s jeho výrobou letos?

Od 1. srpna se může prodávat částečně zkvašený vinný mošt - tedy oblíbený burčák. Podle zákona je možné jej vyrábět pouze z hroznů vypěstovaných v České republice. A to letos kvůli počasí znamená, že si na něj podle vinařů ještě pár týdnů počkáme.

Už v polovině srpna ale sklidili hrozny pro výrobu burčáku ve skleníku ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Uherskohradišťsku a s mikrofonem tam zavítala i redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová, aby zjistila, jak to bude s letošní produkcí.

Spustit audio

Související