Deváťáci na Vysočině poslali nejvíc přihlášek na gymnázia a lycea, zájem mají i o obory reprodukční grafik a energetik

8. březen 2024 10:00

Na středních školách už ví, kolik se k nim hlásí dětí. Kapacita míst je zatím vyšší než počty zájemců. Deváťáci se poprvé hlásili elektronicky, přihlášku museli podat do 21. února.

Vedení škol mělo po uzávěrce ještě prostor na vymazání zdvojených nebo chybně vyplněných přihlášek. Krajské střední školy na Vysočině obdržely 7 537 přihlášek. V tomto čísle jsou zaznamenáni i zájemci o studium šestiletých a osmiletých gymnázií. Na čtyřleté maturitní obory nebo tříleté učební se přihlásilo 6 669 deváťáků.

Kapacita míst na středních školách na Vysočině je asi o 1500 vyšší. Neznamená to ale, že tato místa zůstanou volná. Obsadit je můžou děti, které mají danou školu třeba na druhém místě. Anebo na třetím, protože s elektronickým podáním narostl počet přihlášek až na tři.

Největší zájem je o všeobecné obory

Podobně jako v předchozích letech byl i letos velký zájem o všeobecné obory - tedy hlavně gymnázia a lycea. Poměrně velký převis zájemců byl o studium například na gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou. Z lyceí je zase největší množství deváťáků přihlášených na ekonomické lyceum u Obchodní akademie a Hotelové školy v Třebíči.

Na této škole je dokonce překvapivě převis i u jednoho z učebních oborů. Je to reprodukční grafik. A hodně zájemců je také na unikátním třebíčském oboru energetik, kde od tohoto školního roku průmyslová škola otevírá hned dvě třídy.

Strojírenství netáhne

Podle pirátského radního kraje Jana Břížďaly je nižší zájem znát hlavně na strojírenských oborech průmyslových škol. Ty totiž v posledních letech skomírají a děti se více hlásí spíše na elektrotechnické obory. Malý zájem je mezi uchazeči i o učiliště. Výjimku tvoří obor ošetřovatelství, kde je zájem poměrně stálý.

Spustit audio