Deset let pomoci: Ještěřice z Kraslic potřebným rozdělily přes půl milionu korun

23. květen 2024

Nadační fond Ještěřice z Kraslic slaví desetileté výročí své existence. Tento fond se zaměřuje na pomoc osobám a rodinám v Karlovarském kraji, které potřebují pomoc.

„Nadační fond byl založen v roce 2014. Začátky byly veselé, protože to je tým kamarádek. Deset let pomáhat a pracovat nad rámec vlastní práce ve svém volném čase už ale tak veselé není. Někteří členové nám odpadli, jiní přišli,“ přiblížila začátky předsedkyně nadačního fondu Miluše Merklová.

Merklová také popsala, jak se fond začal formovat a proč vlastně vznikl. „Měli jsme kolem sebe hodně lidí, kteří nedosáhli na podporu systému sociální podpory, ale stala se jim nenadálá situace, a začali se dostávat do dluhových pastí. Přitom stačilo málo a bylo možné rodině pomoci dlouhodobě. S tímto účelem jsme do toho šli. Nakonec jsme došli k tomu, že kam nemůže stát, tam strčí Ještěřici,“ dodala.

Za deset let své činnosti fond rozdělil potřebným 505 565 korun, což představuje pomoc pro 27 rodin a jednotlivců. „I mě samotnou ta částka překvapila, protože jsou to peníze z našich akcí, bez účasti státu nebo velkých firem. A je za tím 27 rodin a lidiček, kterým jsme byly schopné pomoci v tíživé situaci,“ uvedla Veronika Harantová z nadačního fondu.

Už tento víkend Ještěřice pořádají tradiční charitativní akci Hry u hranic bez hranic. „Je to na principu Hry bez hranic z 90. let. Soutěží mezi sebou akorát města a obce Karlovarského kraje,“ přiblížila Merklová. Akce přináší hodně zábavy, tmelí týmy i jejich fanoušky a sportovní disciplíny mnohdy berou přihlížejícím dech. Letošní klání se koná v nádherném prostředí obce Kyselka a zúčastní se jej devět měst a obcí z celého Karlovarského kraje.

Nadační fond Ještěřice za deset let své existence ukázal, jak velký rozdíl může udělat malá skupina odhodlaných lidí. Jejich práce je důkazem, že srdce a vůle pomáhat mohou překonat i nedostatky státní podpory a přinést skutečnou změnu do života těch, kteří to nejvíce potřebují.

autoři: Radim Jehlík , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.