Delikátní pštrosí guláš
Dnes vás naposledy zavedeme do kuchyně profesionálního kuchaře Jana Rimplera.
Budete potřebovat:
- 500g pštrosí kližky
- 300g pštrosího srdce
- 800g oloupané cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 0,3l červeného vína
- 2 velké oloupané brambory
- 0,7l vody nebo vývaru
- sůl, pepř, česnek na ochucení
Postup:
- Na sucho rozpálíme kastrol.
- Přidáme tuk a poté na větší kostky nakrájenou cibuli.
- Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, přidáme sladkou mletou papriku.
- Párkrát zamícháme a přidáme protlak a také na kostky nakrájenou pštrosí kližku.
- Jakmile máme kližku zatáhlou, zalijeme ji červeným vínem.
- Poté dusíme asi čtyřicet minut.
- Zkusíme, zda je téměř hotová, pokud ano, přidáme na kostky nakrájené pštrosí srdce.
- Po dalších cca 15 minutách si najemno nastrouháme připravené oloupané syrové brambory.
- Vložíme do vařícího se guláše.
- Bramborový škrob ho zahustí.
- Guláš ochutíme, kromě jiného například i majoránkou a česnekem.
- Podáváme s čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.