Delikátní pštrosí guláš

Dnes vás naposledy zavedeme do kuchyně profesionálního kuchaře Jana Rimplera.

Budete potřebovat:

  • 500g pštrosí kližky
  • 300g pštrosího srdce
  • 800g oloupané cibule
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 0,3l červeného vína
  • 2 velké oloupané brambory
  • 0,7l vody nebo vývaru
  • sůl, pepř, česnek na ochucení

Postup:

  1. Na sucho rozpálíme kastrol.
  2. Přidáme tuk a poté na větší kostky nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, přidáme sladkou mletou papriku.
  4. Párkrát zamícháme a přidáme protlak a také na kostky nakrájenou pštrosí kližku.
  5. Jakmile máme kližku zatáhlou, zalijeme ji červeným vínem.
  6. Poté dusíme asi čtyřicet minut.
  7. Zkusíme, zda je téměř hotová, pokud ano, přidáme na kostky nakrájené pštrosí srdce.
  8. Po dalších cca 15 minutách si najemno nastrouháme připravené oloupané syrové brambory.
  9. Vložíme do vařícího se guláše.
  10. Bramborový škrob ho zahustí.
  11. Guláš ochutíme, kromě jiného například i majoránkou a česnekem.
  12. Podáváme s čerstvým chlebem.
zdroj: Jan Rimpler

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.