Delikatesy ukryté ve sklenici

Za labužnickými specialitami dnes nemusíme cestovat za hranice. Stačí se poohlédnout, co nabízí domácí výrobci. Mezi ně patří i Bezchlebova rodinná konzervárna v Zábřehu, jejíž výrobky najdete pod obchodní značkou Via Delicia.

U zrodu firmy stál podle zakladatele a majitele Olina Bezchleby nález staré knihy o zavařování z roku 1925 i s ručně psanými poznámkami původní majitelky, patrně hospodyně ze statku. Staré receptury ho okouzlily a oslovily natolik, že se rozhodl je vyzkoušet a taky vylepšit podle vlastního uvážení. Druhým impulsem byly jeho zkušenosti z působení ve Francii.

Oceňované lahůdky

Firma vznikla v roce 2011 a za tu doby si její výrobky získaly oblibu nejen spotřebitelů, ale i odborníků. Šípkový a brusinkový džem se staly regionální potravinou, králičí paštika a pstruh na másle získaly označení výrobek Olomouckého kraje. Největšího ocenění se zatím dostalo výrobkům značky Via Delicia v roce 2012 na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích, kde získaly Zlatý klas.

Majitel Olin Bezchleba

Dary přírody

Toho všeho dosáhla Bezchlebova rodinná konzervárna s minimálním počtem 7 zaměstnanců a v minimálních prostorách. Firma vsadila na regionální potraviny, na plodiny rostoucí volně v přírodě – šípky, černý bez, jeřabiny, plané třešně, lesní plody atd., které také v průběhu sezóny vykupuje. Do přírody na sběr plodin se ale vydávají i zaměstnanci.

Originální sklenice

Příprava ke konzervaci

Paštiky, zavařené maso a ryby, houby, zelenina, džemy, kompoty i sirupy jsou baleny v originálních sklenicích firmy Weck, která je na trhu už od devatenáctého století a působila také na Šumpersku. Sklenice pak můžete doma použít při vlastním zavařování, můžete si je ve firmě i zakoupit. Lahůdky z Bezchlebovy domácí konzervárny si můžete nechat i dárkově zabalit, rozhodně potěší každého, kdo má rád kvalitní a chuťově vyvážené delikatesy. Celý sortiment firmy najdete i na webových stránkách www.viadelicia.cz.

autor: av