„Děkuji a přeji hezké svátky!“ Zvoníci s červenými kotlíky vybírají příspěvky na pomoc lidem v nouzi

První zvoníci u červených kotlíků začali vybírat na pomoc potřebným před 127 lety. V České republice pořádá tuto charitativní sbírku Armáda spásy dvakrát za rok – na Velikonoce a na Vánoce.

Každoročně začíná vánoční sbírka v Brně, kde se lidé s červenou trojnožkou a kotlíkem do ulic postavili už první adventní neděli.

Armáda spásy ráda přivítá dobrovolníky, kteří se mohou přihlásit na oblastních centrech. Dobrovolníkům se říká zvoníci, ti mají identifikační visačku, zvoneček a sbírkový kotlík na stojánku s cedulí Vánoční kotlíková sbírka. Pracovníci center Armády spásy často zapojují i přímo klienty, kteří to pak mají jako součást takzvané pracovní terapie – aby nabrali pracovní zkušenosti.

V Brně můžeme na kotlíky narazit například na Kobližné ulici, na České, Malinovského náměstí a také na Kapucínském náměstí. Zvoníci se budou postupně tento týden objevovat také v Ostravě, Krnově a Praze, pravidelně se do sbírky zapojuje také Armáda spásy v Karlových Varech. Na svých místech pak budou denně až do 22. prosince.      

Kde peníze pomáhají

Kasičky jsou zapečetěné a celkový výtěžek se počítá až po skončení sbírky. V celé republice se každoročně vyberou stovky tisíc korun, které pomůžou na provoz jednotlivých center Armády spásy.

Peníze podpoří z části činnost komunitních center pro mládež i lidi bez domova, jak popisuje mluvčí organizace Přemysl Kramerius: „Všechny sbírky do kotlíku Armády spásy slouží v daném městě, ve kterém jsou vybrány. V Brně se zaplatily úpravy našeho azylového domu, kde jsme mohli opravit záchody pro klienty a zároveň jsme jim mohli poskytnout štědrovečerní večeři.“

Spustit audio